JusPol lanceert managementinformatiesysteem voor de politie

Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) heeft een managementinformatiesysteem voor de politie gelanceerd.

Met het lanceren van dit systeem op woensdag 17 april op het politiebureau te Geyersvlijt, heeft Juspol de eerste stap gezet in het versterken van de strijd tegen de steeds toenemende trend van criminele daden onder voornamelijk jongeren.

Dit systeem vloeit voort uit het CariSecure project en is een pilotfase, waarbij criminaliteitsinformatie centraal zal worden opgeslagen.

Minister Stuart Getrouw gaf bij de launch aan dat het CariSecure project in 2018 is gestart en dat het na bijkans een jaar voorbereiden, thans een mijlpaal heeft bereikt.

Het doel van het CariSecure project is om landen in de regio, waaronder Suriname te assisteren met het ontwikkelen van een gestandaardiseerd mechanisme voor monitoring, evaluatie en rapporteren of verslaan van betrouwbare misdaad data.

“De politie kan met behulp van dit digitale recordsysteem dataverzameling van het Korps Politie Suriname (KPS) actualiseren en verbeteren. Hierdoor kunnen enerzijds stijgende trends van vormen van criminaliteit worden ingedamd en anderzijds criminaliteitspreventie worden bevorderd. Dit is ook één van onze nationale ontwikkelingsdoelen zoals vervat in het Ontwikkelingsplan 2017-2021”, zei de bewindsman.

Voorafgaand aan de lancering heeft de teamleider van het project Paolo Mistro op maandag 15 april een speciale presentatie gehouden voor justitieminister Stuart Getrouw.

Momenteel worden processtukken van de diverse politiebureaus wel digitaal op de computer ingevoerd, maar er bestaat geen centrale link van de informatie. Dit managementinformatiesysteem biedt wel de mogelijkheid daartoe.

Alexis Armstrong, vertegenwoordiger van de United Nations Development Program (UNDP) in Suriname, onderstreepte de voordelen van de Police Records Management Information System (PRMIS) voor het bestrijden van de criminaliteit binnen het Caribisch gebied alsook internationaal.

De Amerikaanse ambassadeur, Karen Williams, zei dat de politie in dit traject technisch wordt ondersteund, middels de schenking van de nodige apparatuur. Voor de continuïteit van dit project zullen medewerkers ook een train the trainer cursus krijgen.

De inspecteur van politie 1ste klasse, Rishi Akkal, lid van de Task Force heeft tijdens de lauch een demonstratie gehouden voor de aanwezigen.

Akkal ging in op de huidige werkwijze van de politie als het gaat om informatieverwerking en de voordelen die dit nieuw systeem op nationaal, als internationaal niveau met zich meebrengt. Hij besloot zijn demonstratie door te stellen dat duurzaam beleid gebaseerd moet zijn op betrouwbare data.

Delen:

Meer nieuws

VHP: Albina moet ontwikkeld worden

De VHP heeft zondagavond in het grensstadje Albina een meeting gehouden, waarbij het districtscampagneteam ‘Albina en omgeving’ is geïnstalleerd door VHP-voorzitter Chan Santokhi, onder leiding…

Delen:

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:
Scroll Up