JusPol lanceert managementinformatiesysteem voor de politie

Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) heeft een managementinformatiesysteem voor de politie gelanceerd.

Met het lanceren van dit systeem op woensdag 17 april op het politiebureau te Geyersvlijt, heeft Juspol de eerste stap gezet in het versterken van de strijd tegen de steeds toenemende trend van criminele daden onder voornamelijk jongeren.

Dit systeem vloeit voort uit het CariSecure project en is een pilotfase, waarbij criminaliteitsinformatie centraal zal worden opgeslagen.

Minister Stuart Getrouw gaf bij de launch aan dat het CariSecure project in 2018 is gestart en dat het na bijkans een jaar voorbereiden, thans een mijlpaal heeft bereikt.

Het doel van het CariSecure project is om landen in de regio, waaronder Suriname te assisteren met het ontwikkelen van een gestandaardiseerd mechanisme voor monitoring, evaluatie en rapporteren of verslaan van betrouwbare misdaad data.

“De politie kan met behulp van dit digitale recordsysteem dataverzameling van het Korps Politie Suriname (KPS) actualiseren en verbeteren. Hierdoor kunnen enerzijds stijgende trends van vormen van criminaliteit worden ingedamd en anderzijds criminaliteitspreventie worden bevorderd. Dit is ook één van onze nationale ontwikkelingsdoelen zoals vervat in het Ontwikkelingsplan 2017-2021”, zei de bewindsman.

Voorafgaand aan de lancering heeft de teamleider van het project Paolo Mistro op maandag 15 april een speciale presentatie gehouden voor justitieminister Stuart Getrouw.

Momenteel worden processtukken van de diverse politiebureaus wel digitaal op de computer ingevoerd, maar er bestaat geen centrale link van de informatie. Dit managementinformatiesysteem biedt wel de mogelijkheid daartoe.

Alexis Armstrong, vertegenwoordiger van de United Nations Development Program (UNDP) in Suriname, onderstreepte de voordelen van de Police Records Management Information System (PRMIS) voor het bestrijden van de criminaliteit binnen het Caribisch gebied alsook internationaal.

De Amerikaanse ambassadeur, Karen Williams, zei dat de politie in dit traject technisch wordt ondersteund, middels de schenking van de nodige apparatuur. Voor de continuïteit van dit project zullen medewerkers ook een train the trainer cursus krijgen.

De inspecteur van politie 1ste klasse, Rishi Akkal, lid van de Task Force heeft tijdens de lauch een demonstratie gehouden voor de aanwezigen.

Akkal ging in op de huidige werkwijze van de politie als het gaat om informatieverwerking en de voordelen die dit nieuw systeem op nationaal, als internationaal niveau met zich meebrengt. Hij besloot zijn demonstratie door te stellen dat duurzaam beleid gebaseerd moet zijn op betrouwbare data.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:
Scroll Up