Julian (WikiLeaks) Assange in Londen gearresteerd, Ecuador zegt asiel op

Redactie GFC Nieuws — WikiLeaks-oprichter Julian Assange is vanmorgen omstreeks 10 uur gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Ecuador had kort daarvoor zijn asiel opgeheven. Scotland Yard zegt dat de Britse politie “was uitgenodigd” om Assange uit het ambassadegebouw te verwijderen.

De arrestatie van Assange komt één dag nadat WikiLeaks de Ecuadoraanse regering beschuldigde van een “uitgebreide spionageoperatie” tegen hem. De klokkenluiderswebsite beweerde dat het afgelopen jaar ontmoetingen met advocaten en een arts binnen de ambassade in het geheim waren gefilmd.

WikiLeaks denkt dat Assange is gearresteerd om uitlevering aan de VS mogelijk te maken.

Verkrachting

Assange vluchtte in 2012 de Ecuadoraanse ambassade binnen om te voorkomen dat hij door Engeland zou worden uitgeleverd aan Zweden. Daar liep een rechtszaak tegen hem wegens een vermeende verkrachting.

Het vermoedelijke slachtoffer had gezegd dat Assange tegen haar wil seks met haar had gehad terwijl zij sliep. Zij zou hem daarvóór ook te kennen hebben gegeven dat zij geen seks met hem wilde.

Assange hield vol dat de aanklacht een voorwendsel was om hem gevangen te kunnen nemen en uit te leveren aan de VS.

Oorlogsmisdaden

Zweden seponeerde de verkrachtingszaak in 2017, maar de Britten wilden hem alsnog in handen omdat hij de voorwaarden voor zijn vrijlating op borgtocht zou hebben geschonden.

De WikiLeaks-topper bleef echter in de ambassade omdat hij vreest uitgeleverd te zullen worden aan de Verenigde Staten.

Die willen hem berechten omdat hij geheime militaire documenten openbaar had gemaakt. In de documenten, die waren gelekt door klokkenluider Chelsea Manning, werden vermoedelijke Amerikaanse oorlogsmisdaden onthuld, waaronder het doodschieten van 12 burgers onder wie 2 journaisten.

Alsnog berechting?

In Zweden wordt gespeculeerd dat de zaak tegen Assange heropend zou kunnen worden. Het onderzoek werd in 2017 stopgezet omdat de onderzoekers hem niet konden ondervragen in de ambassade.

Elisabeth Massi Fritz, de advocaat van de Zweedse vrouw die Assange beschuldigt van verkrachting, zegt dat zij alles zal doen om te zorgen dat het onderzoek wordt heropend.

De Zweedse openbaar aanklager Marianne Ny had bij het sluiten van het voorlopig onderzoek in mei 2017 gezegd dat de mogelijkheid om de zaak te heropenen uiterlijk tot 2020 aanwezig bleef.

Delen:

Meer nieuws

Behandeling nieuwe minimumloonwet begonnen

De behandeling van de nieuwe wetgeving over het minimumloon, de Wet Minimumloon, is begonnen in De Nationale Assemblee (DNA) tijdens een openbare commissievergadering. Delen:

Delen:

Bezoeker wordt arrestant

De politie van Geyersvlijt heeft vorige week vrijdag de 32-jarige Gillian L. opgesloten overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Delen:

Delen:

Investsur informeert directie en staf LVV

De directie en staf van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zijn geïnformeerd geworden over het Instituut ter Bevordering van Investeringen in Suriname…

Delen:

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:
Scroll Up