In Suriname voelen jongeren vaak de druk van hun ouders als het aankomt op het kiezen van een studierichting. Deze situatie beperkt hun keuzevrijheid en laat soms twijfels ontstaan over hun eigen wensen en interesses.
Een jonge dame uit Wanica, Suriname, deelde haar ervaring, waarin ze graag chemisch analist wilde worden en daarvoor naar het NATIN wilde gaan.
Echter, haar vader stond erop dat ze naar het VWO moest. Dit veroorzaakte veel verwarring en frustratie, omdat ze zich gedwongen voelde om een pad te volgen dat niet haar eigen keuze was.
Ze verloor haar motivatie en moest zelfs een jaar overdoen, een moeilijke periode waarin ze worstelde met haar eigen identiteit en interesses.
Een docent in Paramaribo benadrukt in gesprek met GFC Nieuws het belang van jongeren die hun eigen keuzes maken, omdat dit bijdraagt aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling.
Hij legt uit, dat het nemen van eigen beslissingen jongeren zelfstandiger en zelfverzekerder maakt, en hen in staat stelt hun interesses en passies te ontdekken en te volgen. Volgens hem leidt dit tot meer voldoening en succes in hun studie en toekomstige carrière.
Verder wijst hij erop, dat het maken van eigen keuzes helpt bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheidsgevoel en het vermogen om zelfstandig problemen op te lossen, wat belangrijk is voor het volwassen leven.
Foto ter illustratie.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com