INGEZONDEN- Het fenomeen van ouders die hun kinderen verplichten om kerkdiensten bij te wonen is een terugkerend thema, zoals onlangs opnieuw in het nieuws te lezen was.
Het stimuleren van kerkbezoek is uiteraard op zichzelf niet negatief. Het kan zelfs een zeer gunstige invloed hebben op de persoonlijke ontwikkeling van een individu, waarbij de morele en ethische waarden die vaak gepredikt worden, kunnen bijdragen aan de vorming van een weloverwogen, respectvol wereldbeeld.
Toch vormt het gebruik van dwang of dwangmaatregelen een significant probleem.
Het forceren van kerkbezoek kan op de korte termijn leiden tot weerstand en opstandigheid bij het kind. Op de lange termijn kan deze dwang leiden tot geestelijke schade die diep verankerd kan raken in de psyche van het individu.
Dit kan zich uiten in het ontwikkelen van angst- en afkeerreacties rond religie, sociale activiteiten, of zelfs autoriteitsfiguren.
Bovendien kan het een negatieve impact hebben op de relatie tussen ouders en kinderen, wat leidt tot een gebrek aan open communicatie en vertrouwen.
Het is dus cruciaal voor ouders om een evenwicht te vinden tussen het aanmoedigen van bepaalde waarden en het respecteren van de autonomie van hun kinderen.
Dwangmatige praktijken moeten worden vermeden om mogelijke psychologische trauma’s en langdurige schade te voorkomen.
Foto ter illustratie.
R. Pinas
DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com