GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers hebben een genetisch verband ontdekt tussen het vermogen van mensen om te bewegen op het ritme van muziek.
Omdat het zo moeiteloos is zijn wij vaak niet bewust van de nauwgezette coördinatie die vereist is van ons lichaam, onze geest en onze hersenen.
“Tikken, klappen en dansen synchroon met de beat – de polsslag – van muziek is de kern van onze menselijke muzikaliteit,” zei Reyna Gordon, Ph.D., universitair hoofddocent bij de afdeling Otolaryngology-Head and Neck Surgery en co-directeur van het Vanderbilt Music Cognition Lab.
Gordon en haar collega’s hebben een belangrijke bevinding ontdekt over de biologische grondslagen van muzikaal ritme als gevolg van een recente studie uitgevoerd door onderzoekers van het Vanderbilt Genetics Institute in samenwerking met 23andMe, een bedrijf voor persoonlijke genomica en biotechnologie.
Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Human Behaviour, is de eerste uitgebreide genoombrede associatieanalyse van een muzikale eigenschap.
Deze studie identificeerde 69 genetische varianten geassocieerd met beatsynchronisatie – het vermogen om synchroon te bewegen met de beat van muziek.
Veel van de varianten bevinden zich in of in de buurt van genen die betrokken zijn bij de neurale functie en vroege hersenontwikkeling. “Ritme wordt niet alleen beïnvloed door een enkel gen – het wordt beïnvloed door vele honderden genen,” zei Gordon.
Het onderzoek ontdekte ook dat biologische ritmes zoals lopen, ademhaling en circadiane patronen een deel van dezelfde genetische architectuur delen met beatsynchronisatie.
Deze nieuwe bevindingen benadrukken relaties tussen ritme en gezondheid en geven inzicht in hoe biologie zoiets cultureel onderscheidends en complexs als muzikaliteit beïnvloedt.
Belangrijk is dat de onderzoekers benadrukten dat de omgeving ongetwijfeld een significante invloed speelt en dat genetica de variabiliteit in ritmevaardigheden slechts gedeeltelijk verklaart.
De complexiteit van die potentiële genetische effecten op muzikale vaardigheden kan nu pas worden bestudeerd met zeer grote aantallen mensen die deelnemen aan deze studie.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com