Het lijkt een onschuldig fenomeen: influencers die elkaar binnen hun eigen kring bekritiseren of zelfs openlijk jaloers zijn op elkaars succes.
Toch hoor ik steeds vaker van vrienden en vriendinnen dat achter de schermen jaloezie en rivaliteit floreren in de Surinaamse influencerscene.
Vloeken op collega’s die hogere bezoekersaantallen, meer volgers of een stortvloed aan likes genereren, lijken de norm te zijn geworden.
Het gunnen van andermans succes ontbreekt vaak, en de strijd om beter te presteren lijkt ontembaar.
Dit is niet slechts een kwestie van persoonlijke rivaliteit; het heeft een bredere impact.
Psychologen waarschuwen al langer dat constante vergelijking met anderen kan leiden tot negatieve emoties zoals onzekerheid, frustratie en stress.
Een studie gepubliceerd in Psychological Bulletin stelt dat sociale vergelijking, zeker op sociale media platforms, vaak gepaard gaat met een lager zelfbeeld en symptomen van depressie.
Wanneer men obsessief jaagt op betere cijfers, raakt men gevangen in een cyclus van prestatiedruk en zelfverwijt.
Daarnaast kan dit gedrag schadelijk zijn voor professionele relaties. Samenwerkingen en netwerken is essentieel voor succes in de influencerwereld.
Dit kan onder druk komen te staan wanneer jaloezie de boventoon voert. Bovendien creëert dit een cultuur waarin authenticiteit en creativiteit worden overschaduwd door een numerieke wedstrijd.
Als influencers zichzelf blijven verliezen in deze strijd, kan dat op lange termijn leiden tot burn-outs en zelfs afhaken.
Het is tijd dat we stilstaan bij de echte waarde van dit werk: inspireren, verbinden en impact maken.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com