Waarschijnlijk heb je wel eens van isolatie gehoord, maar weet je nog niet wat het is. Je hebt het misschien gezien in de buurt van andermans huizen, je werkplek en zelfs in diverse gebouwen zoals stadions en musea. Tja, wat is isolatie eigenlijk? En waarom gebruiken we het eigenlijk? Isolatiematerialen zijn materialen die bepaalde effecten zoals warmte en vocht niet kunnen doorlaten. Isolatoren staan ​​bekend om hun hoge thermische weerstand. Dit betekent dat thermische energie er met grote moeite doorheen gaat. Om thuis een fijne lifestyle te creëren is een te warm of te koud huis niet bevorderlijk voor het comfort in huis. Isolatie is hierbij de eerste stap die gezet moet worden voor het vormen van een duurzame en gezonde levensstijl in huis.
Redenen om isolatie te gebruiken
Er zijn een aantal redenen om naar isolatie te kijken. Sommige daarvan zijn onder meer:
• Energiebesparing
Er gaat veel energie naar koeling en verwarming, vooral in landen met extreme klimaten.
• Bespaart geld
De kosten van airconditioning kunnen zich opstapelen en veel geld kosten.
• Goedkoop en gebruiksvriendelijk
De meeste isolatoren op de markt zijn relatief goedkoop en licht van gewicht. Dit betekent dat ze voor de meeste mensen gemakkelijk te hanteren en te installeren zijn.
• Milieuvriendelijk
Isolatie vermindert de uitstoot van schadelijke verontreinigende stoffen zoals koolstofdioxide.
• Beschermt tegen vocht
Isolatoren zijn niet-absorberende materialen. Dit komt omdat de warmteoverdracht in isolatoren sterk wordt verminderd, waardoor het moeilijk wordt voor vocht om er doorheen te gaan. Voorbeelden zijn pir platen met osb welke nagenoeg geen vocht opnemen of doorlaten.
• Verbetert de akoestiek
Bepaalde soorten isolatoren absorberen lichtere geluiden om geluiden van buitenaf te verminderen. Andere, zwaardere, isolatoren werken als volledig geluiddempende middelen die geen geluid doorlaten.
Isolatiesoorten
Er zijn verschillende soorten isolatoren op de markt die jouw leven in huis kunnen verbeteren, waaronder:
• XPS
Het wordt meestal gebruikt voor het isoleren van muren, plafonds en vloeren. Het wordt veel gebruikt omdat het een lichtgewicht, flexibele isolator is die in bijna alle toepassingen past.
• EPS
Net als XPS wordt EPS gebruikt rond bouwmaterialen. Het is iets goedkoper dan XPS per R-waarde.
• PIR
Misschien wel de beste isolator op de markt rond metalen panelen, geïsoleerde bekleding, rond hout en stalen frames. Je kunt overal pir plaat kopen maar vraag altijd eerst om advies.
Kwaliteit van isolatie
De kwaliteit van een isolator wordt gemeten met iets dat bekend staat als de R-waarde. De R-waarde is gewoon de verhouding tussen de temperatuur van de twee oppervlakken en de warmtestroom. Met andere woorden, het is een maat voor de thermische weerstand. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de oppervlakken, hoe hoger de thermische weerstand, en hoe groter de warmteflux, hoe lager de thermische weerstand.
Isolatie installeren
Het installatieproces is altijd eenvoudig en duidelijk, ongeacht het type isolatie dat je gebruikt. De eerste stap is om de aanbevolen R-waarde te controleren. Sluit vervolgens de luchtopeningen die kunnen binnendringen. Bepaald isolatiemateriaal kan worden aangebracht met speciale lijm- of boorapparatuur, andere kunnen ook op niet-permanente manieren worden aangebracht. Het is mogelijk om de isolatie op maat te snijden of eenvoudig voorgesneden isolatieplaten te krijgen en deze met lijm aan elkaar te verbinden.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com