Het klinkt hard, maar het gemiddelde IQ van een bevolking is een belangrijke maatstaf voor de toekomst van een land.
De Surinaamse politicus Dharm Mungra bracht dit onderwerp eerder via GFC Nieuws ter sprake en noemde cijfers die veel mensen ongemakkelijk maken.
Volgens hem heeft de gemiddelde Surinamer een laag IQ, met uitschieters naar beneden tot een schokkende 60 in sommige gebieden, terwijl iemand met een gemiddelde intelligentie een IQ heeft van 100, als referentiepunt.
Hij wees op slecht onderwijs als oorzaak, maar laten we eerlijk zijn: het probleem zit dieper.
IQ is deels genetisch bepaald en heeft generaties nodig om te herstellen. Je kunt niet in één generatie een bevolking transformeren tot een hoogintelligente maatschappij.
Hoogontwikkelde landen zoals Nederland, Duitsland, Japan en Singapore hebben gemiddelde IQ-scores tussen de 100 en 107. Dit is geen toeval.
Deze landen investeren al decennialang in goed onderwijs, gezonde voeding en een stabiele omgeving waarin kinderen kunnen groeien. Suriname blijft hierin ver achter.
Een laag gemiddeld IQ betekent simpelweg dat een groot deel van de bevolking moeite heeft met complexe problemen, logisch denken en het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.
Hoe kan een land dan vooruitkomen? Zonder slimme mensen die beleid kunnen maken en uitvoeren, blijven we stilstaan. Zelfs eenvoudige stappen richting economische groei worden een uitdaging.
Wat moeten we doen? Het antwoord is niet gemakkelijk en zeker niet snel. We moeten beginnen met de basis: beter onderwijs, gezonde voeding, meer beweging en een cultuur waarin intellectuele ontwikkeling wordt gewaardeerd en gestimuleerd.
Maar zelfs dat zal pas effect hebben over meerdere generaties. Dit probleem is dus geen kwestie van vandaag of morgen, maar van de lange termijn.
Foto ter illustratie.
De Suriname- analist en vaste GFC Nieuws columnist R. Pinas staat bekend om zijn kritische benadering van maatschappelijke kwesties. Hij benadrukt regelmatig de zwakke punten in de Surinaamse samenleving en draagt actief verbeterpunten aan. Zijn columns stimuleren bewustwording en discussie over sociale en politieke onderwerpen in Suriname.
R. Pinas maakt deel uit van het exclusieve analistenpanel van GFC Nieuws.
Voor contact: pinas@gfcnieuws.com
Let op: Publicatie van opiniestukken of columns houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud