Iran: ‘Washington moet catastrofen, veroorzaakt in Midden-Oosten, aanpakken

“Waar moet ik beginnen?,” vroeg Javad Zarif, Iran’s minister van Buitenlandse Zaken, zich af. Hij deed een poging: de VS creëerde Al Qaida om de Russen te bevechten, ondersteunde Saddam Hoessein toen die chemische wapens inzette tegen Iran, en viel vervolgens Irak aan om van Saddam af te komen onder het mom dat die massavernietigingswapens gebruikte.

Zarif trad op in een korte video waarin “40 jaren Amerikaanse vijandigheid” wordt beschreven.

De video werd dinsdag op YouTube geplaatst, een dag nadat Washington opnieuw strafmaatregelen trof tegen Iran. Zarif noemde die onwettig en “fundamenteel gebrekkig”.

“Iran heeft te maken met veertig jaar Amerikaanse vijandigheid en de wereldwijde bondgenoten van het land zullen ervoor zorgen dat onze mensen nauwelijks worden getroffen door deze willekeurige aanval en de economische oorlogvoering gevoerd door de VS tegen het Iraanse volk,” zegt Zarif.

Hij sprak zich ook uit tegen de Amerikaanse “in diskrediet geraakte verslaving aan unilateralisme en sancties als werktuig voor staatsmanschap”, waarvan hij zei dat die Washington in een “wereldwijde isolatie” dreef.

Washington, vervolgde hij, zou beter af zijn “om de catastrofen en crises die het heeft veroorzaakt in het Midden-Oosten” aan te pakken.

Meer nieuws

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up