Inwoners Suriname begrijpen nog steeds niet de noodzaak van bezuinigingen, zegt analist

Bezuinigen

Suriname- analist R. Pinas heeft in een verklaring aangegeven dat een groot deel van het Surinaamse volk nog steeds niet begrijpt dat president Chan Santokhi geen andere keuze had dan zware saneringen door te voeren, gezien de benarde financiële positie van het land.

De waarnemer legt uit dat Santokhi simpelweg geen andere opties had om de financiële crisis te bezweren. “Had hij dan met geld moeten strooien en geen bezuinigingsmaatregelen moeten doorvoeren? Er zijn geen toverkunstjes die hij zou kunnen toepassen.

De uitgaven zijn simpelweg veel meer dan de inkomsten en elke CEO van een miljardenbedrijf zou het mes er diep inzetten in dezelfde omstandigheden,” laat de analist aan GFC Nieuws weten.

Hij erkent dat Santokhi zich ook had moeten richten op inkomsten genererende activiteiten, maar hij wijst erop dat dit een enorme uitdaging is in de huidige context van Suriname.

“Gelet op de vele laagopgeleiden in Suriname en bovendien de onwil van een aanzienlijk deel van de werkbevolking om te werken in de productiesector is dat zeer moeilijk.

Men kan tegenwoordig niet eens meer Surinaamse schoonmaaksters vinden die hard willen werken. Haast een ieder zoekt een makkelijk kantoorbaantje waar er niet hard gewerkt hoeft te worden. Daarnaast voelt een groot deel van de personen in ons land zich niet geroepen om zelf te ondernemen.”

De analist wijst ook op enkele structurele minpunten van de Surinaamse samenleving die de situatie verergeren. “Er is een alarmerend gebrek aan discipline en werkethiek binnen de werkende bevolking.

Veel mensen zijn niet bereid om de handen uit de mouwen te steken en verwachten dat de overheid alle problemen oplost. Dit leidt tot een cultuur van afhankelijkheid en passiviteit, wat zeer schadelijk is voor de economische ontwikkeling,” zegt Pinas.

“Zonder een drastische verandering in deze mentaliteit zullen we blijven worstelen om uit de crisis te komen,” waarschuwt de analist.

Pinas roept het Surinaamse volk op om meer begrip en geduld te tonen voor de moeilijke beslissingen die Santokhi heeft moeten nemen.

“We moeten begrijpen dat herstel tijd kost en dat er geen snelle oplossingen zijn voor de problemen waar we mee te maken hebben. Alleen door gezamenlijk offers te brengen en te werken aan een duurzame toekomst kunnen we echt vooruitgang boeken,” concludeert hij.