Invoering BTW per 1 juli mogelijk op losse schroeven

belasting sparen besparing geld begroting

GFC NIEUWSREDACTIE- Door het niet halen van de goedkeuring van de Wet BTW door DNA lijkt de daadwerkelijke invoering van de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW) per 1 juli op losse schroeven te zijn gekomen.

De invoering van de BTW is een fundamentele wijziging welke de huidige Omzetbelasting (OB) moet vervangen. Het vereist een significante administratieve verbetering zowel op het Belastingkantoor als bij de verschillende geledingen in de waardeketen van goederen en diensten.

Zonder goede voorbereiding, voorlichting en training, met name bij de kleine producenten en de detailhandel kan het een chaos worden, zegt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Suriname is sinds 2017 bezig met de voorbereidingsactiviteiten, maar om onduidelijke redenen is de invoering in 2018 door de vorige regering afgeblazen.

Hoewel er al sinds dat jaar een concept-wet gereed lag heeft Regering Santokhi-Brunswijk haar target, om de wet BTW per 31 maart 2022 door DNA goedgekeurd te krijgen, niet gehaald.

Het concept is pas eind maart door de regering goedgekeurd en voor advies naar de Staatsraad gestuurd. Gezien de zwakke conceptwetten die de regering doorgaans aanbiedt zal de Staatsraad, ondanks de hete adem van het IMF in de nek, zeker niet over één nacht ijs gaan. Dit kan best wel twee maanden duren alvorens een opgeschoonde conceptwet aan de DNA kan worden aangeboden.

De tijdsdruk van de regering om het IMF-programma niet te ontregelen, kan tot slechte regelgeving leiden door de DNA heen jagen van dit wetsproduct. Ook de onderlinge spanningen binnen de coalitie kan een stoorzender zijn.

Al met al lijkt 1 juli binnen de huidige context op losse schroeven en daarmee wordt ook het herstel van de economie vertraagd.

Niet alleen de voorbereiding en het wettelijk kader is zorgwekkend, maar ook het financiële plaatje roept vragen op. Enerzijds vanwege de effecten op de economie en anderzijds door de slordige fouten in de presentatie.

Inflatie verder omhoog

Terwijl de regering volhoudt dat ze een beter belastingsysteem hiermee beoogt, blijkt uit elke becijfering dat het effect is dat de fiscus, na aftrek van de nog onduidelijke verlichting van de bestaande loon- en inkomstenbelasting tarieven, fors meer Belastingen binnenkrijgt.

Hoewel de hoogte van het BTW-tarief nog als staatsgeheim wordt beschouwd blijkt uit het IMF-programma dat het in 2022 de Staat SRD 400 miljoen extra moet opleveren.

Dat is op zich een goed streven aangezien de Staat, alle mooie verhalen over prudent beleid ten spijt, nog een gapend tekort op de Begroting vertoont. Dat bedrag moet echter door de consument additioneel worden betaald.

Het effect op de prijzen voor de consument zal negatief zijn en de inflatie zal hierdoor nog slechter uitpakken. De koopkracht van de bevolking zal hierdoor nog verder afnemen.

Amateuristische presentatie

De amateuristische presentatie in de Nota van Wijziging behorende bij de Begroting 2022 is ook zorgwekkend. Terwijl de invoering van de BTW de bestaande Omzetbelasting moet vervangen, wordt in de Begroting van het ministerie van Financiën voor de jaren 2023 t/m 2026 de OB-inkomsten doorgerekend, zelfs met een 10% toename per jaar.

Terwijl de raming OB terug naar 0 moet, neemt het voor 2023 zelfs toe naar SRD 2.228 miljoen. De BTW blijkt dus ook niet correct te zijn berekend aangezien de raming van 2022, de inkomsten voor de periode juli-december 2022 dient te bestrijken, hetgeen SRD 1.407 miljoen bedraagt.

De raming voor 2023 ad SRD 1.548 miljoen zou rond het dubbele moeten bedragen. Het zowel opnemen van OB en BTW vanaf 2023 geeft een forse overschatting van de te ontvangen indirecte belastingen voor de toekomstige jaren.

Het is niet duidelijk of het hier om een ambtelijke slordigheid gaat of als het een poging tot misleiding van de samenleving betreft, door de financiële cijfers er mooier uit te laten zien.