InVitroPlants Grassalco gastheer Cassave-training FAO

Het plantvermeerderingsbedrijf van Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco, InVitroPlants Grassalco, in Commewijne was van 26 tot en met 30 november jongstleden gastheer van een training georganiseerd door de Voedsel en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het handelde over het vermenigvuldigen van cassave (plant) variëteiten via in-vitro processen in een weefselkweek lab.

De sessies zijn verzorgd door Ericson Aranzales van het agrarische instituut International Center for Tropical Agriculture.

Aan de activiteit hebben elf landbouwdeskundigen van LVV, Celos, de Anton de Kom Universiteit en InVitroPlants Grassalco deelgenomen. Zij ontvingen op de laatste dag elk een certificaat.

Goede faciliteit

Bij de afsluiting hebben zowel de gastsprekers als de trainees de goede kwaliteit van de infrastructuur in en buiten het laboratorium benadrukt. “Het InVitroPlant laboratorium van Grassalco doet niet onder voor dergelijke faciliteiten elders in de wereld, zei Bernardo Ospina van Clayuca.

Mede door de kwaliteit van het lab en de professionaliteit van de lab-medewerkers is de training een groot succes geworden”, hield hij de aanwezigen voor. LVV vertegenwoordiger, Chanderdew Kesharie, bedankte de FAO voor de ondersteuning en benadrukte tegenover de trainees om de opgedane kennis toe te passen, zodat een boost wordt gegeven aan de cassave-industrie in het land.

LVV schrijft in een persbericht dat de Caricom-landen zich hebben voorgenomen de jaarlijkse gezamenlijke importfactuur van het Caribisch gebied van 4 miljard US dollar, te verlagen. Om dit te bereiken zal prioriteit gegeven worden aan onder andere de lokale ontwikkeling van de cassave-industrie, om de afhankelijkheid van consumenten van buitenlandse gewassen te verminderen.

Samenwerking

De FAO en Suriname werken samen in het FAO – Caribbean Development Bank – project ‘Cassava Industry – Market Assessment and Technology Validation and Dissemination’. Partijen zetten zich in voor een sterkere cassave-industrie die de economische groei kan ondersteunen.

Uiteindelijk moet het project ook leiden tot plattelandsontwikkeling en toegang tot voldoende en veilig voedsel met genoeg voedingswaarden om een actief en gezond leven te kunnen leiden. In het project wordt ook gericht onderzoek gedaan naar nieuwe variëteiten van cassave met een hogere opbrengst en marktonderzoek ten behoeve van afzetmogelijkheden.

Partnerschap

Voor de uitvoer van het project heeft de FAO een partnerschap gesloten met de Latin American and Caribbean Consortium to Support Research and Development (Clayuca) – Corporation of Columbia als technische deskundige.

Het project wordt in Suriname, Dominica en Trinidad en Tobago uitgevoerd.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up