InVitroPlants Grassalco gastheer Cassave-training FAO

Het plantvermeerderingsbedrijf van Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco, InVitroPlants Grassalco, in Commewijne was van 26 tot en met 30 november jongstleden gastheer van een training georganiseerd door de Voedsel en Landbouw organisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het handelde over het vermenigvuldigen van cassave (plant) variëteiten via in-vitro processen in een weefselkweek lab.

De sessies zijn verzorgd door Ericson Aranzales van het agrarische instituut International Center for Tropical Agriculture.

Aan de activiteit hebben elf landbouwdeskundigen van LVV, Celos, de Anton de Kom Universiteit en InVitroPlants Grassalco deelgenomen. Zij ontvingen op de laatste dag elk een certificaat.

Goede faciliteit

Bij de afsluiting hebben zowel de gastsprekers als de trainees de goede kwaliteit van de infrastructuur in en buiten het laboratorium benadrukt. “Het InVitroPlant laboratorium van Grassalco doet niet onder voor dergelijke faciliteiten elders in de wereld, zei Bernardo Ospina van Clayuca.

Mede door de kwaliteit van het lab en de professionaliteit van de lab-medewerkers is de training een groot succes geworden”, hield hij de aanwezigen voor. LVV vertegenwoordiger, Chanderdew Kesharie, bedankte de FAO voor de ondersteuning en benadrukte tegenover de trainees om de opgedane kennis toe te passen, zodat een boost wordt gegeven aan de cassave-industrie in het land.

LVV schrijft in een persbericht dat de Caricom-landen zich hebben voorgenomen de jaarlijkse gezamenlijke importfactuur van het Caribisch gebied van 4 miljard US dollar, te verlagen. Om dit te bereiken zal prioriteit gegeven worden aan onder andere de lokale ontwikkeling van de cassave-industrie, om de afhankelijkheid van consumenten van buitenlandse gewassen te verminderen.

Samenwerking

De FAO en Suriname werken samen in het FAO – Caribbean Development Bank – project ‘Cassava Industry – Market Assessment and Technology Validation and Dissemination’. Partijen zetten zich in voor een sterkere cassave-industrie die de economische groei kan ondersteunen.

Uiteindelijk moet het project ook leiden tot plattelandsontwikkeling en toegang tot voldoende en veilig voedsel met genoeg voedingswaarden om een actief en gezond leven te kunnen leiden. In het project wordt ook gericht onderzoek gedaan naar nieuwe variëteiten van cassave met een hogere opbrengst en marktonderzoek ten behoeve van afzetmogelijkheden.

Partnerschap

Voor de uitvoer van het project heeft de FAO een partnerschap gesloten met de Latin American and Caribbean Consortium to Support Research and Development (Clayuca) – Corporation of Columbia als technische deskundige.

Het project wordt in Suriname, Dominica en Trinidad en Tobago uitgevoerd.(GFC)

Meer nieuws

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

Scroll Up