President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens zijn jaarrede in de Nationale Assemblée het belang van veiligheid benadrukt als een van de belangrijkste steunpilaren van de Surinaamse samenleving.
Het staatshoofd onderstreepte dat het handhaven van de openbare orde en veiligheid hoog op de prioriteitenlijst van zijn regering staat en dat dit alleen mogelijk is door samenwerking met diverse partners, zowel nationaal als internationaal.
“Zoals ik eerder aangaf, hebben we geïnvesteerd in onze veiligheid, daar deze tot de steunpilaren van de samenleving behoort”, aldus president Santokhi op dinsdag 1 oktober.
In zijn toespraak verwees de president ook naar het incident van 17 februari 2023, waarbij een kleine groep ongepast en grensoverschrijdend gedrag vertoonde en aanzienlijke schade veroorzaakte.
Santokhi benadrukte het belang om te leren van dit voorval en riep de samenleving op ervoor te zorgen dat dergelijke gebeurtenissen zich niet herhalen.
“Toen heeft een kleine groep, zich op ongepaste en grensoverschrijdende manier geuit, en enorme schade aangericht. Met z’n allen dienen wij ervoor te zorgen, dat dit zich niet mag herhalen.”
Het komende beleid voor openbare orde en veiligheid zal zich richten op een aantal speerpunten. Een van de belangrijkste prioriteiten is het aanpakken van verkeers- en andere vormen van criminaliteit.
Daarnaast worden maatregelen genomen om mensenrechten te verbeteren en mensenhandel en mensensmokkel tegen te gaan. Ook het tegengaan van illegaal grensverkeer, het verbeteren van infrastructurele voorzieningen en het verder ontwikkelen van het veiligheidsbeleid staan hoog op de agenda.
Santokhi maakte duidelijk dat de bestrijding van modernere vormen van criminaliteit, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technieken, een uitdaging is voor Suriname.
In dit kader werkt de regering aan de institutionele versterking van diensten en misdaadpreventie, evenals aan criminaliteitsbeheersing.
“We hebben gewerkt, aan de verdere versterking, van de rechterlijke macht, middels capaciteitsversterking, institutionele versterking, financiële verzelfstandiging, internationale samenwerking en digitalisering.
“Er wordt thans gewerkt aan de herziening van de wet rechterlijke inrichting van samenstelling (RISK), en de wet financiële rechtspositie, van de rechterlijke macht”, gaf het staatshoofd aan.
Op internationaal vlak zet de regering zich in voor verdere uitbreiding van samenwerkingsverbanden om grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.
De regeringsleider gaf aan dat het leasen van een zeewaardige marinepatrouilleboot in 2022 is gestart en dat de aanschaf hiervan naar verwachting eind 2024 of begin 2025 voltooid zal zijn.
“Deze duurzame investering zal miljoenen voordeel opleveren voor ons land en onze natuurlijke hulpbronnen beschermen”, aldus de president. Dit project is vooral belangrijk in de context van de olie- en gasindustrie.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com