De intimidatie van journalist Vismohanie Thomas door politieke aanhangers heeft opnieuw een schaduw geworpen over Suriname op het internationale toneel.
Ondanks excuses van de betrokken politieke partij heeft deze aanval op de persvrijheid onherstelbare schade toegebracht aan het imago van ons land.
De Organisatie voor Persvrijheid en Transparantie in Suriname (OPTSU) maakt zich ernstige zorgen over de steeds verder afglijdende democratische waarden, waarbij de persvrijheid systematisch onder druk wordt gezet door de huidige regering.
OPTSU benadrukt dat deze regering een gevaarlijke trend heeft ingezet waarbij journalisten worden geïntimideerd en monddood gemaakt. Dit is niet de eerste keer:
– Herhaaldelijke aanvallen op journalisten – Vicepresident en ABOP-voorzitter heeft in het verleden al meerdere keren geweld gebruikt tegen journalisten.
– Muilkorfwetten en censuur – Personen zijn opgepakt voor het uiten van kritiek, en een boek werd zelfs uit de handel genomen op bevel van de president.
– Politieke hypocrisie – Coalitiepartijen NPS, ABOP en PL hebben eerder geweigerd de president te corrigeren, maar nemen nu plotseling afstand van het incident met Thomas.
“Dit is een neerwaartse spiraal waarin Suriname dreigt te belanden,” waarschuwt OPTSU. “Als deze politieke houding niet verandert, zal het land steeds verder wegzakken op de internationale persvrijheidsindex.”
Na de aanval op Thomas neemt ABOP opnieuw afstand van de schending van de persvrijheid. Maar OPTSU plaatst vraagtekens bij de geloofwaardigheid van deze verklaring:
– Hoe lang zal hun ‘onderzoek’ duren?
– Zullen de verantwoordelijke ABOP-leden daadwerkelijk geroyeerd worden?
– Of zal dit, net als andere gevoelige kwesties, in de doofpot verdwijnen?
De herhaaldelijke excuses van de ABOP-voorzitter verliezen geloofwaardigheid, vooral nu hij tijdens de verkiezingsperiode plotseling erkent dat media-aandacht nodig is. “Wat kunnen we verwachten als hij daadwerkelijk president wordt?” vraagt OPTSU zich af.
De impact van deze incidenten blijft niet beperkt tot Suriname:
– Dalende persvrijheidsscore – Suriname wordt internationaal als minder democratisch gezien.
– Economische schade – Buitenlandse investeerders verliezen vertrouwen in de stabiliteit van het land.
– Diplomatieke gevolgen – Suriname zet zichzelf in een negatief daglicht op het wereldtoneel.
OPTSU benadrukt dat enkel een radicale verandering in politieke houding kan voorkomen dat Suriname verder afzakt. “Onze leiders moeten leren omgaan met kritiek en journalisten respecteren in hun werk.”
De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) en OPTSU roepen de samenleving op om zich te verzetten tegen deze politieke schijnheiligheid.
“Keer op keer spreken politici mooie woorden, maar hun daden verraden hun ware intenties. De enige manier om een einde te maken aan deze afbraak van persvrijheid is door op de juiste leiders te stemmen bij de komende verkiezingen.”

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.