Internationale en regionale inspanningen om biodiversiteit in Suriname te beschermen

workshop

Op 27 november vond in Paramaribo de ‘Inception Workshop “Ondersteuning van Duurzame Visserij door Beleidsherziening” plaats.

Deze bijeenkomst markeerde de start van fase II van het BIODEV2030-project en bracht stakeholders samen om te werken aan beleidshervormingen die biodiversiteit en duurzaamheid in de Surinaamse visserijsector bevorderen.

Het BIODEV2030-project, geïnitieerd door de Franse overheid en uitgevoerd in 16 pilotlanden, streeft ernaar het biodiversiteitsverlies vóór 2030 te keren en de natuur tegen 2050 te herstellen.

Dit project, onderdeel van de Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (KMGBF), wordt gecoördineerd door Expertise France en gefinancierd door de Agence Française de Développement (AFD).

In fase II richt het project zich op beleidsherzieningen in de visserijsector in Suriname en Guyana, waarbij biodiversiteit beter wordt geïntegreerd om ecosystemen te beschermen en instorting te voorkomen.

Regionale en mondiale samenwerking

De bijeenkomst werd geopend door Soraya Wijntuin, Oceans Coordinator van WWF-Guianas, die het belang van samenwerking benadrukte.

Anushka Raghoebarsing, facilitator van de workshop, introduceerde de Franse ambassadeur H.E. Nicolas de Bouillane de Lacoste.

De ambassadeur sprak over de “30×30”-doelstelling van het KMGBF en riep Suriname en Guyana op om deel te nemen aan de VN-Oceaanconferentie in juni 2025 in Frankrijk.

Hij benadrukte daarnaast het belang van regionale samenwerking tegen illegale, ongemelde en ongereguleerde (IUU) visserij.

Tijdens de workshop benadrukten sprekers zoals Zojindra Arjune, plaatsvervangend directeur Visserij van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, en Nasser Rodjan, waarnemend onderdirecteur Leefomgeving en Ecosystemen bij het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, de urgentie van duurzaamheidsmaatregelen in de visserijsector en de rol van Suriname als voorbeeld op het gebied van biodiversiteit.

Toekomstgerichte dialoog en beleidsvoorstellen

Na presentaties over trends en beleidskaders gingen deelnemers in werkgroepen aan de slag. De sessies leverden waardevolle inzichten op over verbeteringen in beleid en wetgeving, evenals uitdagingen zoals beperkte financiële middelen, een gebrek aan bewustwording en de noodzaak van betere samenwerking en transparantie in dataverzameling en handhaving.

Facilitator Anushka Raghoebarsing prees de actieve bijdragen van de deelnemers en benadrukte het belang van opvolging met een bredere groep stakeholders.

Soraya Wijntuin sloot de bijeenkomst af met voorstellen voor vervolgafspraken in 2025 en bedankte alle aanwezigen voor hun betrokkenheid.

De workshop markeerde een belangrijke stap in de gezamenlijke inspanningen om biodiversiteit in de visserijsector van Suriname te integreren en vormde een solide basis voor verdere samenwerking en beleidsontwikkeling in de toekomst.