Het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) roept de Surinaamse overheid op om een nationaal bevolkingsonderzoek naar darmkanker op te zetten, vergelijkbaar met de screeningsprogramma’s in Nederland.
Volgens het KIVC kan vroegtijdige opsporing van deze sluipende ziekte levens redden.
“Darmkanker ontwikkelt zich vaak zonder duidelijke symptomen waardoor het vaak in een laat stadium pas wordt ontdekt,” aldus het KIVC.
“In Nederland krijgen mensen vanaf 55 jaar automatisch een uitnodiging voor een ontlastingsonderzoek. Dit helpt om de ziekte vroegtijdig op te sporen en de overlevingskans aanzienlijk te vergroten.”
Uit anekdotische gegevens verzameld door het KIVC blijkt dat niet alle artsen in Suriname standaard patiënten ouder dan 50 jaar doorverwijzen voor een laboratoriumtest op occult bloed in de ontlasting.
Dit baart zorgen, omdat tijdige detectie belangrijk is. Vroege opsporing kan niet alleen levens redden, maar ook de kosten van behandeling verlagen omdat ingrijpende operaties of chemotherapie in latere stadia vaak niet meer nodig zijn.
“Een bevolkingsonderzoek biedt de kans om darmkanker in een vroeg stadium te detecteren, wanneer de behandeling het meest effectief is,” legt een woordvoerster van het KIVC uit aan GFC Nieuws.
Daarnaast kan het programma bijdragen aan bewustwording over het belang van preventieve gezondheidszorg.
Het Collectief hoopt dat de Surinaamse overheid dit initiatief serieus overweegt, zodat meer mensen toegang krijgen tot vroegtijdige screening en daarmee de kans op genezing toeneemt.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com