Intensivering voorlichting voor bescherming jaguar

Conservation International Suriname (CIS) en samenwerkende organisaties intensiveren hun voorlichting voor behoud en bescherming van de jaguar.

CIS en haar partners sloten onlangs een declaratie met o.a. de religieuze leiders van de tribale volkeren in het binnenland van Suriname om ook daar de ondersteuning te verzekeren.

In deze campagne is het heel sterk dat de ondersteuning van de Chinese samenleving in Suriname gegarandeerd is. Daarom is er nu een bewustwordingscampagne gestart dat benadrukt dat de jaguar een beschermd diersoort is en dat het doden of verkopen van dit dier of delen ervan illegaal is.

In Zuid-Amerika gaat de populatie van jaguars alarmerend snel omlaag. De jaguar wordt in grote getallen slachtoffer van sloperij en illegale verkoop. En dat is niet alleen de schuld van de Chinezen.

Bij de verkoop zijn niet alleen haar, huid en tanden populair maar ook het karkas wordt verwerkt tot een soort ‘tijgerpasta’ (die in bagage op vluchten naar China wordt gesmokkeld) en zou moeten helpen tegen chronische gewrichtspijn, alsook seksuele prestaties verbeteren en gezondheid en welzijn bevorderen.

Suriname heeft de op twee na hoogste populatiedichtheid van jaguars in Zuid-Amerika. De jaguar staat helemaal aan de top van de voedselketen en wordt in Suriname daarom ook wel ‘de koning van het Surinaamse bos genoemd. Echter wordt dit dier bedreigd door de toenemende vraag en de verkoop ervan, die vele duizenden dollars opbrengt.

Op diverse media zijn de verschrikkelijke taferelen van gedode jaguars te zien die als trofeeën worden tentoongesteld.

Om de handel aan banden te leggen moeten we tegelijkertijd ook de vraag reduceren. Met bewustwordingscampagnes in Suriname én China, die dreigen met harde consequenties, zoals deportatie en hoge boetes’, kunnen we het schrikeffect, maar ook de gezamenlijke verantwoordelijk die wij allen hebben, benadrukken.

Om het doden en de illegale handel in jaguars aan banden te leggen, moeten we tegelijkertijd de vraag reduceren. Met bewustwordingscampagnes in Suriname én China, die oproepen tot bescherming maar ook dreigen met harde consequenties bij overtreding, kunnen we de gezamenlijke verantwoordelijkheid die wij allen hebben, benadrukken.

De wet zal daarbij door de instanties gehandhaafd moeten worden, volgens art 2 en 3 van de Jachtwet met daarin onder andere genoemd: gevangenisstraf, boetes en deportatie.

Per ingang van 6 maart zijn er op diverse locaties billboards geplaatst en er zullen ook posters en banners op verschillende plaatsen te zien zijn.
De organisaties vragen de ondersteuning van de gehele gemeenschap om deze campagne succesvol te laten zijn door de jaguar te helpen beschermen en onregelmatigheden te melden bij Natuurbeheer of bij de politie.

Conservation International Suriname (CIS) en de Chinese verenigingen SCUA en OCSC zijn de initiatiefnemers van de campagne.

WWF, ACT en het ministerie van ROGB zijn als ondersteuners/partners hierin met financiele steun van Global Wildlife Conservation en WWF Guianas.

Delen:

Meer nieuws

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up