Intensivering voorlichting voor bescherming jaguar

Conservation International Suriname (CIS) en samenwerkende organisaties intensiveren hun voorlichting voor behoud en bescherming van de jaguar.

CIS en haar partners sloten onlangs een declaratie met o.a. de religieuze leiders van de tribale volkeren in het binnenland van Suriname om ook daar de ondersteuning te verzekeren.

In deze campagne is het heel sterk dat de ondersteuning van de Chinese samenleving in Suriname gegarandeerd is. Daarom is er nu een bewustwordingscampagne gestart dat benadrukt dat de jaguar een beschermd diersoort is en dat het doden of verkopen van dit dier of delen ervan illegaal is.

In Zuid-Amerika gaat de populatie van jaguars alarmerend snel omlaag. De jaguar wordt in grote getallen slachtoffer van sloperij en illegale verkoop. En dat is niet alleen de schuld van de Chinezen.

Bij de verkoop zijn niet alleen haar, huid en tanden populair maar ook het karkas wordt verwerkt tot een soort ‘tijgerpasta’ (die in bagage op vluchten naar China wordt gesmokkeld) en zou moeten helpen tegen chronische gewrichtspijn, alsook seksuele prestaties verbeteren en gezondheid en welzijn bevorderen.

Suriname heeft de op twee na hoogste populatiedichtheid van jaguars in Zuid-Amerika. De jaguar staat helemaal aan de top van de voedselketen en wordt in Suriname daarom ook wel ‘de koning van het Surinaamse bos genoemd. Echter wordt dit dier bedreigd door de toenemende vraag en de verkoop ervan, die vele duizenden dollars opbrengt.

Op diverse media zijn de verschrikkelijke taferelen van gedode jaguars te zien die als trofeeën worden tentoongesteld.

Om de handel aan banden te leggen moeten we tegelijkertijd ook de vraag reduceren. Met bewustwordingscampagnes in Suriname én China, die dreigen met harde consequenties, zoals deportatie en hoge boetes’, kunnen we het schrikeffect, maar ook de gezamenlijke verantwoordelijk die wij allen hebben, benadrukken.

Om het doden en de illegale handel in jaguars aan banden te leggen, moeten we tegelijkertijd de vraag reduceren. Met bewustwordingscampagnes in Suriname én China, die oproepen tot bescherming maar ook dreigen met harde consequenties bij overtreding, kunnen we de gezamenlijke verantwoordelijkheid die wij allen hebben, benadrukken.

De wet zal daarbij door de instanties gehandhaafd moeten worden, volgens art 2 en 3 van de Jachtwet met daarin onder andere genoemd: gevangenisstraf, boetes en deportatie.

Per ingang van 6 maart zijn er op diverse locaties billboards geplaatst en er zullen ook posters en banners op verschillende plaatsen te zien zijn.
De organisaties vragen de ondersteuning van de gehele gemeenschap om deze campagne succesvol te laten zijn door de jaguar te helpen beschermen en onregelmatigheden te melden bij Natuurbeheer of bij de politie.

Conservation International Suriname (CIS) en de Chinese verenigingen SCUA en OCSC zijn de initiatiefnemers van de campagne.

WWF, ACT en het ministerie van ROGB zijn als ondersteuners/partners hierin met financiele steun van Global Wildlife Conservation en WWF Guianas.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up