Intensiveren samenwerking Suriname- Guyana centraal bij aanbieden geloofsbrieven ambassadeur Jones

Ambassadeur Ebu Jones benadrukte deze week bij de aanbieding van zijn geloofsbrieven de intensieve relatie tussen de twee buurlanden en dat er samengewerkt moet worden aan duurzame ontwikkeling ten bate van beide landen.

Strategisch, moet de nadruk worden gelegd op wat beide landen bindt in plaats van wat ons scheidt. Dit moet de drijvende kracht zijn om de relatie verder te intensiveren op basis van wederzijds respect, begrip, samenwerking, goed nabuurschap en wederzijds voordeel.

De grenskwestie kan gezien worden als één van de belangrijkste uitdagingen. Suriname en Guyana moeten als soevereine landen een duurzame oplossing hiervoor vinden. De ambassadeur verzekerde dat de Surinaamse regering de voorwaarden van vrede en vriendschap voorop stelt in dit process en zal blijven handhaven.

De mogelijkheden voor samenwerking moeten ten volle benut worden. Hierbij wordt gedacht aan het duurzaam gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen, evenals het verkennen van de mogelijkheden op milieu-, toerisme- en landbouwgebied die beide landen te bieden hebben. Daarnaast kijkt Suriname ook uit naar verdieping van de culturele relatie en intensivering van economische handelsactiviteiten.

Als twee kleine ontwikkelingslanden hebben onze landen geen andere keuze hebben dan samen te werken om grensoverschrijdende misdaad en verschillende internationale en regionale problemen zoals het klimaat en niet-overdraagbare ziekten aan te pakken.

President Granger heeft in zijn toespraak ondermeer benadrukt dat Guyana uitkijkt naar de intensivering van de samenwerking met Suriname – in het kader van de Caraïbische Gemeenschap en de Samenwerkingsraad Suriname – Guyana om de handel te blijven verbeteren, culturele, economische, ecologische en sociale samenwerking te intensiveren en transnationale dreigingen te bestrijden. De benoeming van Jones is daarbij een belangrijke stap tot het consolideren van de nabuurschapsbetrekkingen.

Guyana en Suriname, samen groter dan Duitsland, maken deel uit van het Guyana-schild – een van’s werelds grootste blokken tropisch regenwoud en de meeste biologisch rijke en gevarieerde zones. Milieusamenwerking tussen Guyana en Suriname zouden een model kunnen worden voor de bescherming en het duurzame beheer van onze bossen en hun biodiversiteit.

Delen:

Meer nieuws

Decoratie Wijnaldum afgelast

Het Nationaal Informatie Instituut maakt in een bericht namens president Desiré Bouterse bekend dat de de decoratieplechtigheid van Georginio Wijnaldum geen voortgang zal vinden. Delen:

Delen:

Ontvluchte gedetineerde Ramesh Mohes gepakt

De ontvluchte gedetineerde Ramesh Mohes werd donderdagochtend door het opsporingsteam van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) aangehouden in een hotel te Paramaribo. Delen:

Delen:

Dc Jeroe in actie

Districtscommissaris (dc) Humphry Jeroe van Boven-Suriname is bezig een ronde te maken in zijn werkgebied. Delen:

Delen:

PL-chauffeur in hechtenis genomen

De politie van Latour heeft tijdens surveillance de 37-jarige lijnbuschauffeur N.J., die de route Paramaribo – Lelydorp onderhoudt, tot stoppen gesommeerd. Delen:

Delen:

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname. Delen:

Delen:

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:
Scroll Up