Inspiratie voor moord: doodsbedreigingen voor islamitisch Lagerhuislid na bewerkte video Trump

Redactie GFC Nieuws — “CAIR is opgericht na [11 september] omdat zij inzagen dat sommige mensen iets hadden gedaan en we allemaal onze burgerlijke vrijheden begonnen te verliezen.” Dat zei Ilhan Omar, het meestbesproken Democratische lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Haar woorden werden uit hun context gehaald en worden nu tegen haar gebruikt in wat wordt beschouwd als een ‘haatvideo’.

Na de terreuraanslag op 11 september 2001 begon een ongekende inperking van de burgerrechten van alle Amerikanen. Maar islamitische Amerikanen leden het meest onder het nieuwe vijandbeeld.

Uit de speech van Ilhan Omar:

“Al veel te lang hebben we geleefd met het ongemak van een tweederangs burger te zijn en eerlijk gezegd ben ik het beu, en elke moslim in dit land zou het beu moeten zijn.

CAIR is opgericht na 9/11 omdat ze beseften dat sommige mensen iets deden en dat we allemaal de toegang tot onze burgerlijke vrijheden begonnen te verliezen.

Dus je kunt niet zomaar zeggen dat iemand me vandaag raar aankijkt en dat ik probeer mezelf er leuk uit te laten zien. Je moet zeggen: ‘Deze persoon kijkt me raar aan. Ik voel me er niet prettig bij, en ik ga met ze praten en hen vragen waarom.’ Want dat recht heb je.”

Dat waren de omstandigheden waaronder de Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) ontstond.

Eroderende vrijheden

CAIR, een burgerrechtenorganisatie voor moslims, ontstond omdat veel moslims zagen dat hun burgerlijke vrijheden na de aanslagen erodeerden. Omar pleitte vorige maand bij de organisatie voor activisme.

“Veel te lang hebben we geleefd met het ongemak van een tweederangs burger te zijn en eerlijk gezegd ben ik het beu, en elke moslim in dit land zou het beu moeten zijn,” zei ze op 23 maart in een toespraak.

Donald Trump knipte het zinnetje “[…] Sommige mensen deden iets” uit haar toespraak en plakte dat zonder context in een videoclip, zodat de indruk ontstond dat Omar de aanslagen van 2001 bagatelliseerde.

Inspiratie voor moord

Sindsdien wordt het islamitische Lagerhuislid dagelijks zwaar bedreigd. De meeste dreigers verwijzen naar de video van Trump, allemaal zeggen haar te zullen vermoorden vanwege haar geloof.

Het is niet voor het eerst dat rechtse terroristen zeggen moorden te plegen omdat zij daartoe geïnspireerd werden door Trump.

Brenton Tarrant, die in Nieuw-Zeeland 50 moslims vermoordde, zei in zijn manifest dat hij een aanhanger van Trump is. Hetzelfde geldt voor Anders Breivik, die in Noorwegen 77 mensen vermoordde.

Delen:

Meer nieuws

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:

1 juli-zwemmarathon in aantocht

De Surinaamse Zwembond (SZB) houdt de 44ste editie van de 18 km lange Open Waterwedstrijd in de Surinamerivier. Delen:

Delen:

Nickeriaanse polders krijgen hulpapotheken

Om de burgers van de westelijke- en oostelijke polders in Nickerie, die medicijnen moeten afnemen, tegemoet te komen is de regering Bouterse-Adhin voornemens apotheken op…

Delen:
Scroll Up