Inspiratie voor moord: doodsbedreigingen voor islamitisch Lagerhuislid na bewerkte video Trump

Redactie GFC Nieuws — “CAIR is opgericht na [11 september] omdat zij inzagen dat sommige mensen iets hadden gedaan en we allemaal onze burgerlijke vrijheden begonnen te verliezen.” Dat zei Ilhan Omar, het meestbesproken Democratische lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Haar woorden werden uit hun context gehaald en worden nu tegen haar gebruikt in wat wordt beschouwd als een ‘haatvideo’.

Na de terreuraanslag op 11 september 2001 begon een ongekende inperking van de burgerrechten van alle Amerikanen. Maar islamitische Amerikanen leden het meest onder het nieuwe vijandbeeld.

Uit de speech van Ilhan Omar:

“Al veel te lang hebben we geleefd met het ongemak van een tweederangs burger te zijn en eerlijk gezegd ben ik het beu, en elke moslim in dit land zou het beu moeten zijn.

CAIR is opgericht na 9/11 omdat ze beseften dat sommige mensen iets deden en dat we allemaal de toegang tot onze burgerlijke vrijheden begonnen te verliezen.

Dus je kunt niet zomaar zeggen dat iemand me vandaag raar aankijkt en dat ik probeer mezelf er leuk uit te laten zien. Je moet zeggen: ‘Deze persoon kijkt me raar aan. Ik voel me er niet prettig bij, en ik ga met ze praten en hen vragen waarom.’ Want dat recht heb je.”

Dat waren de omstandigheden waaronder de Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) ontstond.

Eroderende vrijheden

CAIR, een burgerrechtenorganisatie voor moslims, ontstond omdat veel moslims zagen dat hun burgerlijke vrijheden na de aanslagen erodeerden. Omar pleitte vorige maand bij de organisatie voor activisme.

“Veel te lang hebben we geleefd met het ongemak van een tweederangs burger te zijn en eerlijk gezegd ben ik het beu, en elke moslim in dit land zou het beu moeten zijn,” zei ze op 23 maart in een toespraak.

Donald Trump knipte het zinnetje “[…] Sommige mensen deden iets” uit haar toespraak en plakte dat zonder context in een videoclip, zodat de indruk ontstond dat Omar de aanslagen van 2001 bagatelliseerde.

Inspiratie voor moord

Sindsdien wordt het islamitische Lagerhuislid dagelijks zwaar bedreigd. De meeste dreigers verwijzen naar de video van Trump, allemaal zeggen haar te zullen vermoorden vanwege haar geloof.

Het is niet voor het eerst dat rechtse terroristen zeggen moorden te plegen omdat zij daartoe geïnspireerd werden door Trump.

Brenton Tarrant, die in Nieuw-Zeeland 50 moslims vermoordde, zei in zijn manifest dat hij een aanhanger van Trump is. Hetzelfde geldt voor Anders Breivik, die in Noorwegen 77 mensen vermoordde.

Delen:

Meer nieuws

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:

Inschrijving Suripop XXI start in juli

De Stichting Bevordering Kunst en Kultuur in Suriname laat weten dat de inschrijving tot deelname aan het Suriname Popular Song Festival XXI dit jaar is…

Delen:

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:
Scroll Up