Inheemse leiders dringen aan op betere maatschappelijke betrokkenheid

vids en bee

Op woensdag 8 januari voerde de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden Suriname (VIDS) een gesprek met De Nationale Assemblée (DNA) over de conceptovereenkomst tussen de regering en de multinational Chinalco voor bauxietontginning.

De delegatie van VIDS, bestaande uit beleidsmedewerker Max Ooft en jurist Milton Castelen, werd ontvangen door DNA-voorzitter Marinus Bee en vicevoorzitter Dew Sharman.

Loreen Jubithana, beleidsvertegenwoordiger van VIDS, benadrukte dat de organisatie enkel via de media op de hoogte is gebracht van de overeenkomst en daarom om verduidelijking vroeg.

Kapitein Sergio Srisria van Washabo uitte zorgen over het gebrek aan informatie en benadrukte de noodzaak van transparantie.

Ooft onderstreepte dat er geen sprake is geweest van Free, Prior, and Informed Consent (FPIC), zoals vereist door internationale normen. “FPIC moet vooraf plaatsvinden, niet achteraf. We zijn niet tegen ontwikkeling, maar we staan op onze rechten,” aldus Ooft.

Bee verduidelijkte dat het parlement de conceptovereenkomst op 29 november 2024 heeft ontvangen en dat er nog geen machtigingswet is ontvangen van de regering. Hierdoor kan de overeenkomst nog niet worden geagendeerd. Hij maakte ook duidelijk dat er geen stilzwijgende goedkeuring van de overeenkomst is.

Sharman benadrukte het belang van maatschappelijke betrokkenheid bij dergelijke overeenkomsten. Hij stelde dat DNA alle maatschappelijke belangen in overweging zal nemen gezien de impact van deze langdurige overeenkomst.

Tijdens de bijeenkomst vroeg VIDS ook naar de status van de conceptwet Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken.

Het parlement wacht nog steeds op een nota van wijziging van de regering. DNA heeft meerdere keren geprobeerd deze informatie op te vragen, maar zonder succes.