Inheemse jongeren vragen in petitie aandacht voor klimaatverandering en de gevolgen voor hun dorpen

klimaatverandering natuur zon hitte droogte

GFC NIEUWSREDACTIE- In een petitie aan het parlement en de regering van Suriname vragen Inheemse Jongeren uit Marowijne aandacht voor de klimaatverandering en de gevolgen daarvan op hun dorpen.

De petitie werd vandaag afzonderlijk voorgelezen en overhandigd aan de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Silvano Tjon-Ahin, en de voorzitter van het Parlement, Marinus Bee.

Deze bezoeken werden afgelegd als onderdeel van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) Policy Advocacy Plan on Climate change, welke wordt gecoördineerd door VIDS in partnerschap met de Indigenous Livelihood Enhancement Partners.

Dit is een project over klimaatverandering die door de ‘apprentices’ Shylina Lingaard en Idris Fredison werd ingediend als eindresultaat van hun training in 2021.

Binnen dit project kregen deze jongeren de mogelijkheid om een excursie voor Inheemse jongeren van alle 8 Inheemse dorpen in Marowijne te organiseren en wel op maandag 2 en dinsdag 3 mei.

Tijdens deze excursie hebben de jongeren op 2 mei hun eerste stop gehad bij Bureau VIDS om nader kennis te maken met het werk en het team van VIDS.

Daarna vervolgden de jongeren hun excursie met een bezoek aan Weg naar Zee, waar professor Sieuwnath Naipal hen heeft geïnformeerd over zijn mangroveproject. De reis werd voortgezet naar Coronie, alwaar de jongeren zich oriënteerden op de zeedijk van Coronie.

Vandaag werden de jongeren ontvangen op het ministerie van Ruimtelijk Ordening en Milieu (ROM) welke belast is met het nationaal milieu beleid en het parlement alwaar de concept wet Collectieve Rechten van Inheemse volken en Tribale volken in behandeling genomen zal worden.

Recht op participatie in besluitvorming aangaande projecten en andere activiteiten die tot bescherming van onze Inheemse gemeenschappen en hun gebieden moeten dienen is ook in deze wet opgenomen.

Hiertoe hebben de jongeren dan ook in hun petitie ter afsluiting opgenomen: “We vragen dat de DNA en de regering van Suriname samen gaat zitten met onze dorpsbesturen en met VIDS, om samen oplossingen te maken voor het probleem van klimaatverandering. En dat wij als jongeren ook de gelegenheid krijgen om onszelf verder hierin te verdiepen zodat wij straks ook aan deze oplossingen kunnen werken.”

Aan deze activiteit hebben jongeren uit inheemse dorpen: Alfonsdorp, Bigiston, Pierre kondre, Tapoekoe, Erowarte en Galibi deelgenomen.

Het doel is om de bewustwording over klimaatverandering te vergroten bij deze jongeren en onder hun peers, zodat zij ook oplossingen kunnen aandragen in de strijd voor het voortbestaan van onze volken in Suriname.

Het VIDS-team die deze jongeren excursie heeft geleid bestaat uit: Shylina Lingaard (projectleider), Idris Fredison en Ivana Vincke.