Inheemse gemeenschappen en overheid gaan samenwerken

rom en inheemse geemsnchap

In het dorp Konomerume, beter bekend als Donderkamp, vond het bijzondere evenement “Omainjon asewara moro injaturu maro” plaats.

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) nam het initiatief om de banden tussen inheemse gemeenschappen, ministeries en niet-gouvernementele organisaties te versterken.

Diverse stakeholders waren uitgenodigd, waaronder vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties, ministeries en inheemse dorpen.

Onder de genodigden bevonden zich organisaties zoals de United Nations Development Programme (UNDP), de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), en kapiteins van inheemse dorpen, waaronder Galibi, Cornelis Kondre, Oreala, Wit Santi, Grankreek en Langa man Kondre.

De vertegenwoordigers van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, met name de heren Jurmain Adang, Marco Pawirodihardjo, en Romano Atmopawiro, namen actief deel aan het evenement.

Het thema “Leven in balans met de natuur” werd benadrukt door de diverse deelnemers, waarbij inheemse gemeenschappen, overheidsinstanties en niet-gouvernementele organisaties samenwerkten aan duurzaamheid en het behoud van inheemse rechten en grondgebieden.

Tijdens de rondleiding en boswandeling werden duurzame praktijken van de inheemse gemeenschap onthuld. Een cruciaal moment vond plaats in de vergaderzaal, waar de gemeenschap van Donderkamp hun territoriale grenzen markeerde en de dringende noodzaak benadrukte om het grondrechtenvraagstuk voor inheemse dorpen en tribale volkeren aan te pakken, geïllustreerd met een zelfgemaakte 3D-kaart.

De gemeenschap van Donderkamp deelt graag hun plannen en ideeën met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu, in de hoop op een vruchtbare samenwerking. Dit opent mogelijkheden voor het ontwikkelen van beleid dat rekening houdt met de behoeften en zorgen van inheemse gemeenschappen.

Er is een solide basis gelegd voor verdere dialoog en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden. Het is nu aan het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu om de ingediende plannen serieus te overwegen en constructieve stappen te ondernemen voor de erkenning van grondrechten en duurzame ontwikkeling.

De gemeenschap van Donderkamp kijkt hoopvol uit naar de mogelijkheid om hun plannen en ideeën te delen met het ministerie, en vertrouwt erop dat deze samenwerking zal bijdragen aan een duurzame toekomst voor hun gemeenschap.