OPINIE – Suriname staat op een kruispunt van ontwikkeling.
Terwijl we naar economische groei en welvaart streven, mogen we in geen enkel geval vergeten dat de bescherming van ons milieu en de erkenning van de rechten van de Inheemse- en Tribale gemeenschappen congruent en essentieel zijn voor een duurzame toekomst.
De aankondiging van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) – 15 mei 2024 in een krantenartikel van De Ware Tijd- over de ontwikkeling van een Green Development Strategy (GDS) is een positieve stap in de richting van een groenere en veerkrachtigere toekomst voor Suriname.
Deze strategie belooft een evenwicht te brengen tussen economische groei en het behoud van onze milieu-integriteit, precies wat ons land nodig heeft.
Echter, bij het streven naar duurzame ontwikkeling mogen we de rechten van Inheemse- en Tribale gemeenschappen niet uit het oog verliezen.
De recente weigering om grondenrechten toe te kennen aan Inheemse- en Marron gemeenschappen heeft laten zien dat er nog steeds veel werk aan de winkel is op dit gebied.
Deze gemeenschappen zijn reeds lang de hoeders/beschermers van onze bossen, rivieren en biodiversiteit, en hun rechten moeten worden erkend en beschermd als we een duurzame toekomst willen scheppen.
Een van de sleutels tot het oplossen van het grondenrechtenvraagstuk ligt in de ontwikkeling van de GDS zelf. Deze strategie biedt een unieke kans om Inheemse- en Marron gemeenschappen actief te betrekken bij het ontwikkelingsproces en hun traditionele kennis en praktijken te integreren in het beleid voor duurzame ontwikkeling.
Door de grondenrechten van deze twee belangrijke groepen te erkennen en te beschermen, kunnen we niet alleen onze natuurlijke hulpbronnen behouden, maar ook bijdragen aan de sociale rechtvaardigheid en culturele diversiteit van ons land.
Als we willen streven naar een groene toekomst voor Suriname, moeten we samenwerken en een inclusieve benadering van ontwikkeling omarmen. Laten we ervoor zorgen dat de GDS een integraal en rechtvaardig ontwikkelingspad wordt, waarin milieu-integriteit, sociale rechtvaardigheid en economische groei hand in hand gaan.
Alleen op deze manier kunnen we een duurzame toekomst voor Suriname veiligstellen, waarin zowel de natuur als de menselijke gemeenschappen gedijen.
Sinclair Westenburg
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud