Ingenieur Mungra ontkracht goedkeuring diesel door WHO bij denguebestrijding

Intensive care IC

Volgens ingenieur Dharm Mungra heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kritische opmerkingen geuit over het gebruik van diesel als drager voor het insecticide Malathion bij de bestrijding van dengue.

Dit in tegenstelling tot mediaberichten in Suriname die suggereren dat de WHO dergelijk gebruik goedkeurt.

Dat laat Mungra vrijdag weten aan GFC Nieuws.

“De WHO adviseert tegen het gebruik van dieselbrandstof en promoot in plaats daarvan het gebruik van veiligere, watergebaseerde dragers voor muggenbestrijding.”

“In het WHO-rapport ‘DENGUE GUIDELINES FOR DIAGNOSIS, TREATMENT, PREVENTION AND CONTROL’ wordt vermeld dat diesel vaak wordt gebruikt als drager voor thermische vernevelingsmiddelen, maar waarschuwt voor de nadelen zoals dikke rook, sterke geur en olieachtige afzettingen die problemen kunnen uitlokken”, stelt Mungra.

Vanwege deze nadelen wordt diesel niet aanbevolen in de insecticidetabel van het rapport.

Dieseldampen kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen voor zowel de gebruikers als mensen in behandelde gebieden, door de aanwezigheid van schadelijke stoffen zoals fijnstof en chemische verbindingen.

De WHO benadrukt daarom het belang van veiligheidsmaatregelen en beschermende uitrusting om deze risico’s te minimaliseren.

De ingenieur wijst op alternatieve dragers die minder schadelijk zijn voor zowel het milieu als de volksgezondheid. Watergebaseerde dragers worden in het bijzonder aanbevolen vanwege hun lagere impact op het milieu en verminderde gezondheidsrisico’s.

Hij onderstreept ook de noodzaak om te voldoen aan lokale, regionale en nationale regelgevingen en richtlijnen bij het gebruik van pesticiden.

In landen zoals India en enkele Afrikaanse naties waar diesel gebruikt is als drager voor Malathion, werd geconstateerd dat “fogging”(bespuitingen) niet effectief is in het bestrijden van dengue en nadelige gezondheidseffecten heeft.

Dit creëert een vals gevoel van veiligheid en zet mensen ertoe aan om geen andere preventieve maatregelen te nemen.

De Center for Science and Environment (CSE) wijst op ernstige gezondheidsgevallen zelfs overlijdens door de directe inhalatie van deze dieseldampen in combinatie met insecticiden zoals Malathion.

Volgens het Centre for Science and Environment (CSE) heeft deze aanpak schadelijke effecten op de gezondheid, omdat het gebruikte gas voor een merendeel uit diesel bestaat.

“We concluderen dat ‘fogging’ ineffectief is in het beheersen van dengue en een schadelijk effect heeft op de gezondheid van mensen,” aldus Chandra Bhushan, plaatsvervangend directeur-generaal van het CSE.

Bekijk ook: Fogging in controlling dengue harms human health and environment, says CSE

Tot slot benadrukt Mungra het belang van geïntegreerde plaagbestrijding (IPM), waarbij verschillende strategieën zoals bronreductie, biologische controle en verstandig gebruik van pesticiden worden gecombineerd.

De focus op het verminderen van de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen binnen een IPM-aanpak wordt volgens Mungra sterk aanbevolen door de WHO.