Indonesische ondernemersdelegatie keert tevreden huiswaarts

Een Indonesische ondernemersdelegatie die voor een week in ons land vertoefde en gesprekken heeft gevoerd met Surinaamse partners, keert tevreden huiswaarts.

Op maandag 11 maart bracht de groep een bezoek aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, waarbij besproken werd welke mogelijkheden er voor de beide landen bestaan.

Een uitstekende relatie is met China en India opgebouwd. Nu wordt getracht via de goede betrekkingen met Indonesië potentiële investeerders aan te trekken, meldt het NII.

Indonesië is een groot land met bijkans 260 miljoen inwoners, met heel veel ervaring op diverse gebieden zoals industrie, landbouw en mijnbouw. Minister Hoefdraad geeft aan dat op het gebied van de mijnbouw en de Urban planning er duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Tussen de bedrijven MedcoEnergi en Grassalco is er een non disclosure agreement, als het gaat om uitwisseling van data wat zal leiden tot een overeenkomst tot samenwerken.

Met de Anton de Kom Universiteit zijn er ook afspraken gemaakt op het gebied van mijnbouw, geologie en energie.

Studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen kunnen op deze gebieden studeren in Indonesië, stelt minister Hoefdraad die ook laat weten dat met de private sector er Memorandum of Understanding is getekend.

Ricardo Panka, ambassaderaad van Suriname in Indonesië die ook ervoor gezorgd heeft dat de investeerders naar ons land zijn afgereisd, geeft aan dat Suriname zich concentreert op de economische diplomatie. Het is goed om de mogelijkheden die deze partner heeft en beschikbaar stelt te gebruiken.

Vanuit de Surinaamse ambassade in Jakarta wordt volgens Panka ook actie ondernomen om Surinaamse bedrijven te betrekken bij de ontwikkelingen in Indonesië.

De ambassaderaad geeft aan dat er gekeken wordt naar welke sectoren voor Suriname van belang zijn. Van daaruit is de selectie van bedrijven/investeerders gemaakt, om ons land te bezoeken. Hij noemde onder meer de sectoren, duurzame energie, aardolie en huisvesting waarover van gedachten is gewisseld.

Panka verwacht dat in de toekomst nog meer investeerders naar Suriname zullen komen. Gesprekken zullen plaatsvinden met de agrarische – en de toerismesector in Indonesië. Veel is afhankelijk van de verbindingen tussen de beide landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig te kijken naar de mogelijkheid voor luchtvaartverdragen met het Aziatische land, zodat ons land ook kan dienen als hub naar de Caricom en Zuid-Amerika. Niet alleen op het niveau van de regering maar ook op dat van de entrepreneurs kan er contact gezocht worden, om zo de samenwerking tussen de beide landen verder te verstevigen.

De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft ook een significante rol gespeeld bij het in contact komen met de Indonesische investeerders, aldus Panka.

Noor Wahyu Hidayat van het bedrijf MedcoEnergi zegt dat hij is afgereisd naar Suriname om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor zijn onderneming. Van gedachten is gewisseld met de NV Energie Bedrijven Suriname, voor wat betreft schone energie.

Prasetyoadi Tiyok van Planning & Development Workshop ziet ook mogelijkheden in ons land. Kennis en ervaring zal met Suriname worden gedeeld, als het gaat om onder meer woningbouw en stedelijke ontwikkeling.

Beide heren zeggen een zeer constructieve week in ons land te hebben gehad en spraken de hoop uit dat de samenwerking veel voordelen voor beide landen zal bieden.

Delen:

Meer nieuws

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up