Indonesische ondernemersdelegatie keert tevreden huiswaarts

Een Indonesische ondernemersdelegatie die voor een week in ons land vertoefde en gesprekken heeft gevoerd met Surinaamse partners, keert tevreden huiswaarts.

Op maandag 11 maart bracht de groep een bezoek aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, waarbij besproken werd welke mogelijkheden er voor de beide landen bestaan.

Een uitstekende relatie is met China en India opgebouwd. Nu wordt getracht via de goede betrekkingen met Indonesië potentiële investeerders aan te trekken, meldt het NII.

Indonesië is een groot land met bijkans 260 miljoen inwoners, met heel veel ervaring op diverse gebieden zoals industrie, landbouw en mijnbouw. Minister Hoefdraad geeft aan dat op het gebied van de mijnbouw en de Urban planning er duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Tussen de bedrijven MedcoEnergi en Grassalco is er een non disclosure agreement, als het gaat om uitwisseling van data wat zal leiden tot een overeenkomst tot samenwerken.

Met de Anton de Kom Universiteit zijn er ook afspraken gemaakt op het gebied van mijnbouw, geologie en energie.

Studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen kunnen op deze gebieden studeren in Indonesië, stelt minister Hoefdraad die ook laat weten dat met de private sector er Memorandum of Understanding is getekend.

Ricardo Panka, ambassaderaad van Suriname in Indonesië die ook ervoor gezorgd heeft dat de investeerders naar ons land zijn afgereisd, geeft aan dat Suriname zich concentreert op de economische diplomatie. Het is goed om de mogelijkheden die deze partner heeft en beschikbaar stelt te gebruiken.

Vanuit de Surinaamse ambassade in Jakarta wordt volgens Panka ook actie ondernomen om Surinaamse bedrijven te betrekken bij de ontwikkelingen in Indonesië.

De ambassaderaad geeft aan dat er gekeken wordt naar welke sectoren voor Suriname van belang zijn. Van daaruit is de selectie van bedrijven/investeerders gemaakt, om ons land te bezoeken. Hij noemde onder meer de sectoren, duurzame energie, aardolie en huisvesting waarover van gedachten is gewisseld.

Panka verwacht dat in de toekomst nog meer investeerders naar Suriname zullen komen. Gesprekken zullen plaatsvinden met de agrarische – en de toerismesector in Indonesië. Veel is afhankelijk van de verbindingen tussen de beide landen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig te kijken naar de mogelijkheid voor luchtvaartverdragen met het Aziatische land, zodat ons land ook kan dienen als hub naar de Caricom en Zuid-Amerika. Niet alleen op het niveau van de regering maar ook op dat van de entrepreneurs kan er contact gezocht worden, om zo de samenwerking tussen de beide landen verder te verstevigen.

De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft ook een significante rol gespeeld bij het in contact komen met de Indonesische investeerders, aldus Panka.

Noor Wahyu Hidayat van het bedrijf MedcoEnergi zegt dat hij is afgereisd naar Suriname om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor zijn onderneming. Van gedachten is gewisseld met de NV Energie Bedrijven Suriname, voor wat betreft schone energie.

Prasetyoadi Tiyok van Planning & Development Workshop ziet ook mogelijkheden in ons land. Kennis en ervaring zal met Suriname worden gedeeld, als het gaat om onder meer woningbouw en stedelijke ontwikkeling.

Beide heren zeggen een zeer constructieve week in ons land te hebben gehad en spraken de hoop uit dat de samenwerking veel voordelen voor beide landen zal bieden.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up