Tijdens het 10e World Water Forum in Denpasar, Bali, hebben Indonesië en Suriname een belangrijke stap gezet in hun samenwerking gericht op de bescherming van kustgebieden en het herstel van mangrovebossen.
Deze samenwerking werd op 25 januari 2024 vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU) en werd verder uitgediept door ministers Siti Nurbaya van Indonesië en Marciano Dasai van Suriname.
Suriname heeft specifiek interesse getoond in de succesvolle sedimentvangtechnieken die Indonesië heeft toegepast in Demak, Centraal-Java.
Dit initiatief, dat deel uitmaakt van een bredere strategie om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, omvat technieken voor het herstellen van mangrovebossen via een aanpak die gebaseerd is op ecosystemen en natuurlijke oplossingen.
De samenwerking omvat ook de uitwisseling van kennis, ervaringen en best practices, technische assistentie, en capaciteitsopbouw, wat beide landen ten goede komt.
Dit partnerschap versterkt niet alleen de bilaterale banden, die teruggaan tot 1951 toen Suriname nog onder Nederlands bestuur stond, maar draagt ook bij aan de ecologische, sociale en economische voordelen van mangrove-ecosystemen.
Deze overeenkomst markeert een significante vooruitgang in het gezamenlijke streven van beide landen naar een duurzamere toekomst.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com