Surinamers lijken moeite te hebben met verandering, een houding die niet alleen de politiek maar ook andere belangrijke sectoren zoals het onderwijs raakt.
Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur onder leiding van minister Henry Ori werkt aan een noodzakelijke hervorming: een kwaliteitsslag die de basis moet leggen voor beter onderwijs.
Onderdeel van dit beleid is het muteren van 21 schoolleiders, een besluit dat gebaseerd is op rapportages en de visie van het ministerie op modern human resource management (hrm).
Deze veranderingen zijn nodig om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, maar zoals vaak gebeurt in Suriname, roept de maatregel weerstand op.
Niet alle betrokkenen zijn het eens met hun nieuwe positie, en sommigen hebben gekozen om hun onvrede via de media te uiten.
Het patroon van weerstand tegen verandering is helaas niet nieuw. In de politiek kiest men regelmatig voor partijen die eerder bewezen hebben niet in staat te zijn om het land vooruit te helpen.
Dit gedrag weerspiegelt zich ook in andere domeinen: men houdt vast aan het oude, zelfs als dat aantoonbaar niet meer functioneert.
Het is tijd dat Suriname zich losmaakt van deze vicieuze cirkel. Verandering is vaak ongemakkelijk, maar zonder hervormingen blijft het land stilstaan.
Het huidige beleid in het onderwijs is een stap in de goede richting.
Het succes ervan hangt echter af van de bereidheid van alle betrokkenen om samen te werken en zich aan te passen aan een nieuwe standaard. Dit geldt niet alleen voor het onderwijs, maar voor Suriname als geheel.
J. Bron
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud