Illegale houtkap ontdekt rondom natuurgebied Fredberg, woongebied beschermde diersoorten in gevaar

spider monkey

GFC NIEUWSREDACTIE- Als het veldteam van het Spidermonkey Reintroduction Project Suriname arriveert in het gebied rondom de Fredberg, aanschouwen zij een afgrijselijk tafereel.

Dwars door het gebied, een van de mooiste natuurgebieden van Suriname zijn grote woudreuzen illegaal omgekapt en hebben machines een lange brede sleepweg gemaakt door alle bomen die in de weg stonden, neer te halen.

De Fredberg en directe omgeving zijn internationaal beroemd om de unieke flora en fauna. Zo leven er in dit primaire bos zes wilde kattensoorten, de reusachtige harpijarend en verschillende apensoorten zoals de typische roodgezicht slingeraap (kwata).

Toeristen van over de hele wereld komen vooral naar de Fredberg vanwege de reptielen en amfibieën en het unieke oranje rotshaan, dat alleen maar voorkomt in de Guiana’s.

Ook Netflix is speciaal overgevlogen voor een natuurdocumentaire over dit sierlijke, oranjekleurige vogeltje. Dit heeft Suriname flink op de kaart gezet bij natuurliefhebbers over de hele wereld.

Door de veelzijdigheid aan flora en fauna in dit gebied, vinden er meerdere projecten plaats die ondersteund worden door internationale universiteiten.

Een van die projecten is het terugzetten in het bos van vijf in het wild geboren slingerapen die slachtoffer waren van illegale wilde dierenhandel.

Na een voorbereiding van bijna anderhalf jaar hadden deze apen eindelijk hun eigen territorium gevonden.

Door het eten van de vruchten die in de hoge bomen hangen, zijn slingerapen een van de belangrijkste zaadverspreiders van tropisch hardhout, en dragen zij bij aan het voortbestaan van de longen der aarde.

Helaas is hun gebied nu ruw verstoord door de illegale houtkap en het is de vraag of ze zich daar nog kunnen handhaven of ergens anders kunnen vestigen.

Het gebied is onderdeel van een houtconcessie. Gelukkig gaat de concessiehouder verantwoordelijk om met het gebied en heeft het bedrijf een verbod ingesteld op jagen en houtkap voor een periode van 30 jaar.

Samen met Stichting Bos Beheer heeft team Fredberg hotspots van biodiversiteit aangewezen die in de toekomst officieel beschermd zullen worden.

Hiervoor moet eerst de nieuwe Wet Duurzaam Natuurbeheer worden voltooid en aangenomen door DNA, omdat in die wet meer geschikte categorieën voor bescherming van natuurgebieden voorkomen dan in de huidige wetgeving staan.

Hopelijk komt die wet niet te laat voor dit unieke gebied. Door een tekort aan bewaking hebben mensen hun kans schoon gezien om illegaal hout te kappen, met vreselijke gevolgen voor het leefgebied voor de dieren er leven, zoals de slingerapen en de oranje rotshaan.

Suriname is terecht trots dat het internationaal bekend staat als ‘het groenste land ter wereld’. Doordat gebieden als de Fredberg veel ecotoeristen trekken, biedt deze status ook kansen voor duurzame economische ontwikkeling.

Een kaalslag als deze, door mensen die snel geld willen maken, zal het imago van Suriname als ecotoerisme-bestemming echter veel schade toebrengen en leidt tot het verlies van één van de meest unieke gebieden van het land.

Er moet nu iets gebeuren. Daarom wil het Spidermonkey Reintroduction Project Suriname op korte termijn zorgen voor bewaking, om in de toekomst illegale activiteiten tegen te gaan.

Voor het inhuren van bewakers en het bouwen van een wachterspost met slagbomen is steun nodig in de vorm van donaties van goederen en financiële middelen.

Als u wilt helpen kunt u een e-mail sturen naar spidermonkeysuriname@gmail.com of een bericht achterlaten op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/KwataSuriname