Noordpoolijs zit vol microscopische stukjes plastic

Duitse onderzoekers hebben recordhoeveelheden microplasticsaangetroffen in het Noordpoolijs. IJskernen die de onderzoekers uit de bevroren grond haalden, bleken tot 12.000 microscopisch kleine stukjes plastic te bevatten. Dat is meer dan het dubbele dan eerder werd vastgesteld in het Noordpoolijs.

Dat betekent niet dat er nu plots een piek is: het plastic heeft zich decennialang opgestapeld in het ijs. Het verschil is echter dat de onderzoekers een preciezere methode gebruikt hebben om de microplastics te ontdekken.

Met een speciale camera vonden ze nu ook de allerkleinste stukjes. Twee derde van het plastic was kleiner dan een mensenhaar, het allerkleinste stukje zelfs maar één zesde van de dikte van een haar.

Meer wetenschapsnieuws

Tandarts wil tandplak bestrijden met cannabis

Een tandarts uit Mortsel wil met cannabis tandplak bestrijden. De tandarts ziet potentieel in de helende werking van de cannabisplant. Vooral het bestanddeel cannabidiol (CBD)…

Embryo zonder bevruchting gecreëerd

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. De wetenschappers van het MERLN…

Scroll Up