GFC NIEUWSREDACTIE- Voor de buitenparlementaire politieke partij HVB in Suriname is het op de eerste plaats belangrijk hoe er omgegaan wordt met partnerschappen.
Dit is aan president Chandrikapersad Santokhi kenbaar gemaakt tijdens een voorgesprek in het kader van de nationale dialoog.
Volgens politiek leider, Raymond Sapoen, van de HVB zou het beter zijn geweest als al de buiten parlementaire partijen op een systematische manier werden meegenomen op koers om de crisis te bezweren. Hij gaf aan dat als dit was gebeurd, 17 februari waarschijnlijk nooit had plaatsgevonden.
Volgens Sapoen moet er draagvlak gezocht worden voor de crisismaatregelen omdat zij allemaal pijn gaan doen. “Je kan geen draagvlak gaan zoeken wanneer we in een situatie zitten waarbij het schip al bijna uit de koers gaat”, stelde Sapoen.
Verder vindt hij dat er gekeken moet worden naar hoe je meer kan verdienen en aan de andere kant naar hoe je minder geld kan uitgeven. “We praten in Suriname elke dag over de koers maar het heeft een dieperliggende oorzaak. Dit kan niet opgelost worden door naar de cambio’s te gaan zoals de vicepresident had gedaan”, geeft hij aan.
De politiek leider zegt dat je maatregelen zal moeten treffen, monetair en fiscaal, maar intussen lijd het volk honger. Hij vind dat de president naar de mensen moet gaan en zich nederig moet opstellen tezamen met zijn team. “De samenleving begrijpt dat er maatregelen genomen moeten worden, maar de president moet zich verplaatsen in hun situatie, want de mensen hebben het moeilijk”, aldus Sapoen.
“Hij moet niet doen alsof hij de koning te rijk is, maar de soberheid betrachten.” Volgens Sapoen moet sober worden omgegaan met de middelen die er zijn, omdat ze er niet of schaars zijn. “Als dat niet gebeurt, zal het een averechtse werking hebben, omdat de burgers je dan niet meer gaan zien als het toonbeeld van hoe het moet in de politiek”, benadrukt hij.
Ook de vele discutabele, lastige benoemingen die zonder meer effect hebben op het staatsapparaat zijn besproken. Dit is waarom er benadrukt wordt dat de president moet weten wat empathisch vermogen betekent.
Het is volgens Sapoen belangrijk dat wanneer zaken bekritiseerd worden, men ook concreet met actiepunten moet komen gericht op meer geld binnenbrengen en minder geld uitgeven. “We moeten prioriteiten stellen omdat er niet zoveel geld ter beschikking is. Als samenleving moeten we ervan verzekerd zijn dat er altijd geld is voor beleidsdomeinen zoals veiligheid, onderwijs en gezondheidszorg.”
De politicus gaf verder aan dat eenieder nu in survival mode is: “We werken aan de toekomst van het land maar inmiddels moet je eten, drinken en je basale behoeften bevredigen”, legt hij uit.
De partij heeft een aantal maatregelen geopperd ten aanzien van hoe men inkomsten kan verhogen op een creatieve manier. Een voorbeeld hiervan zijn de hout- en goudsector. De consument is namelijk de eerste persoon die let op hoe de prijs wordt beheerst. De ambtenaren van de ECD zijn niet in staat om alle 6000 winkels in Suriname te controleren, geeft Sapoen aan.
Het ministerie van EZ maakt al op een zekere hoogte gebruik van de consument, maar de HVB heeft er nog een extra dimensie aan toegevoegd om met een ander systeem de zaken nog beheersbaar te maken en meer zuurstof te geven aan de consument. Dit voorstel hebben zij reeds volledig uitgewerkt.
Als laatste is de kwestie van het kiesstelsel aan de orde gekomen. Santokhi heeft aan de vertegenwoordigers van de HVB aangegeven dat de commissie die de kwestie van het kiesstelsel onderzoekt, onder leiding van Hans Lim A Po, een ultimatum heeft gehad tot uiterlijk eind maart om hun verslag te presenteren.
Er was een tussentijds rapport gepresenteerd waarop er reeds feedback is gegeven. De president verzekerde dat het nieuwe kiesstelsel dit jaar ten goedkeuring zal worden geboden omdat er een goede voorbereiding moet zijn voor de volgende verkiezingen.
Sapoen geeft aan gerustgesteld te zijn door de president. Het staatshoofd had reeds in een eerder stadium in het parlement aangegeven dat de verkiezingen zeker moeten komen ongeacht welk stelsel zolang je niet in strijd bent met het oordeel van het Constitutioneel Hof.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com