“Huiselijk geweld niet slechts een abstract concept, maar een pijnlijke realiteit voor velen”

geweld seks verkracht mishandeling

In de media worden we vaak geconfronteerd met huiveringwekkende verhalen over huiselijk geweld, een probleem dat diep geworteld is in de samenleving van Suriname.

Jaarlijks wordt 48% van de vrouwen in Suriname slachtoffer van lichamelijk, geestelijk, financieel of seksueel geweld. Deze alarmerende cijfers onthullen de schrijnende omvang van het probleem, dat niet langer genegeerd kan worden. In de afgelopen vijf jaar bedroeg het gemiddelde aantal vrouwenmoorden in Suriname 11,4, wat een zware last legt op de toch al kleine samenleving.

Het Bureau voor Genderaangelegenheden van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt dat één op de drie vrouwen in Suriname geweld ervaart in hun leven. Dit betekent dat huiselijk geweld niet slechts een abstract concept is, maar een pijnlijke realiteit voor velen.

Achter de grimmige statistieken gaat een zorgwekkende waarheid schuil. Vaak gaat vrouwenmoord gepaard met een periode van psychisch geweld, waar slachtoffers worden bedreigd, vernederd of geïntimideerd. Deze voorbode van fysiek geweld wordt niet altijd erkend, maar het is een cruciaal onderdeel van het bredere probleem.

Sheila Mijnals, directeur van UMA Legal Aid & Marketing, benadrukt de noodzaak van een holistische benadering bij de aanpak van dit vraagstuk. Ze waarschuwt tegen het plaatsen van femicide in een algemene context van geweld.

Femicide is een specifieke vorm van geweld die diepgeworteld is in de bestaande machtsverhoudingen tussen man en vrouw. Mijnals benadrukt dat veel mannen nog steeds vasthouden aan het verouderde idee dat vrouwen hun bezit zijn, waardoor ze menen te kunnen doen en laten wat ze willen.

De schaduw van huiselijk geweld en femicide werpt volgens haar een donkere gloed over Suriname. Het is niet langer een ver-van-je-bedshow, maar een urgente kwestie die vraagt om aandacht en actie.

Een holistische aanpak, zoals bepleit door Mijnals, is cruciaal om de diepgewortelde problemen aan te pakken en een veilige samenleving te creëren voor alle burgers, ongeacht hun geslacht.