Huidwonden genezen langzamer als ze ‘s nachts ontstaan

De snelheid waarmee huidwonden genezen is afhankelijk van het tijdstip waarop wonden ontstaan, zo blijkt uit een nieuwe studie, meldt Nu.nl. De huidcellen die korstjes vormen op net ontstane wondjes zijn ‘s nachts veel minder actief dan overdag.

Huidwonden die ‘s nachts zijn ontstaan genezen daardoor bijna twee keer zo langzaam als wonden die overdag ontstaan. Het onderzoek is gedaan door Britse onderzoekers en gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Translational Medicine.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door in hun laboratorium huidcellen te analyseren die belangrijk zijn voor de genezing van wondjes. Ze kweekten deze zogenoemde fibroblasten in petrischaaltjes en beschadigden de huidcellen vervolgens door er kleine krasjes in te maken. Daaruit bleek dat de beschadigingen sneller dichtgroeien dan ‘s nachts.

Meer gezondheidsnieuws

8 hardnekkige misverstanden over soa’s

Jongeren blijken er regelmatig naast te zitten als het aankomt op de soa-feiten. Zo denken sommige tieners dat de genitaliën wassen na seks bescherming biedt…

Scroll Up