In reactie op de brief van 25 oktober van de advocaat van Staatsolie en directeur Annand Jagesar zegt auteur Hubert Rampersad dat hij heeft ingestemd om zijn artikel “CORRUPTIE BIJ STAATSOLIE; voorzitter RvC van Staatsolie Alendy stapt op” van zijn Wordpress-blog te verwijderen.
Rampersad zegt dat hij niet uit is op conflicten met Staatsolie en Jagesar. Zijn intentie was om bewustwording te creëren omtrent corruptie binnen het Surinaams bedrijf en het gebrek aan goed bestuur.
Hieronder het schrijven van Rampersad:
Geachte Mr. Lim A Po,
Met referte aan uw brief d.d. 25 oktober deel ik u mede, dat ik gehoor heb gegeven aan uw verzoek om mijn artikel “CORRUPTIE BIJ STAATSOLIE; voorzitter RvC van Staatsolie Alendy stapt op” van mijn Wordpress blog te verwijderen omdat ik geen ruzie met Staatsolie en dhr. Annand Jagesar wil.
Ik had dit artikel als global crusader against corruption gepubliceerd om het onbewuste Surinaamse volk bewust te maken van de corruptiepraktijken binnen Staatsolie en dat er binnen Staatsolie helemaal geen sprake is van Good Governance.
U vermeldt in uw brief:
Dit klopt niet want Annand Jagesar handelt in strijd met de internationale corporate governance regels, lees mijn boek “Authentic Governance”. Dit heet corruptie. De term ‘corruptie’ is in het Nederlandse strafrecht neergelegd in de artikelen 177 tot en met 178a en 362 tot en met 364a van het Wetboek van Strafrecht.
Lees het artikel van Transparency International Nederland: “..corruptie omvat alle vormen van machtsmisbruik door een ieder die macht toevertrouwd heeft gekregen. In die omschrijving is ‘corruptie’ de tegenhanger van wat ‘integriteit’ wordt genoemd. Iemand is corrupt wanneer hem of haar macht is toegekend en hij of zij die macht vervolgens misbruikt…”.
Lees dit artikel “Alendy, voorzitter RvC van Staatsolie, stapt op”: “Zo stelt Herman Alendy dat de Raad van Commissarissen (RvC) vaak werd overgeslagen bij belangrijke besluiten. Achteraf werd hij ingelicht over zaken die er zich afspeelden. Echter maakt Jagesar duidelijk, dat het weleens is voorgekomen dat de besluiten die genomen werden, wel achteraf zouden zijn doorgenomen met Alendy”.
Lees ook dit Nederlands artikel “Good Governance”: “Goed, integer bestuur is van essentieel belang voor elke onderneming. Goed toezicht is een belangrijke voorwaarde voor good governance. De RvC heeft een toezichthoudende rol. Het bestuur (CEO/directeur) van het bedrijf legt verantwoording af aan de RvC.
De RvC houdt toezicht op en adviseert bij het beleid van het bestuur en de algemene gang van zaken in de onderneming. Om deze toezichthoudende taak goed uit te kunnen oefenen is het belangrijk dat de RvC vooraf op de hoogte is van belangrijke besluiten binnen de onderneming en de wijze waarop die besluiten tot stand komen”.
Deze regel geldt wereldwijd en staat ook in het corporate governance handboek van Staatsolie maar Jagesar stoort zich hier niet aan of heeft geen tijd om dit te lezen. Dit heet mismanagement van Staatsolie.
Helaas is er niemand in Suriname die dit aankaart en hem hierop aanspreekt (uit broodvrees). Ik ben bang dat het zo niet lang meer gaat duren voordat de olie-industrie in Suriname zoals in Venezuela en Nigeria zal eindigen.
Misschien moet hij naar deze video kijken om te weten wat duurzame good governance is. Heeft hij dit niet geleerd bij FHR van Hans Lim A Po, die ook een School of Governance heeft en waar u ook een van uw law degrees hebt behaald? Een School of Governance moet juist ethisch bestuur stimuleren en kritisch zijn jegens corruptie.
Zoals u weet is de toekomst van Suriname afhankelijk van good governance bij Staatsolie. Denk aan uw kinderen en kleinkinderen en help mee om deze toekomst voor ze veilig te stellen.
Het verdient daarom aanbeveling om corporate governance ook in uw advocatenpraktijk in te voeren om zo het ethisch besef te laten groeien omtrent het wel of niet verdedigen van corrupte criminelen. Lees “Gedragsregels advocatuur” van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Mijn publicaties zijn constructief bedoeld om op duurzame wijze een betere wereld te helpen creëren. Deze betere wereld begint bij een duurzaam Suriname.
Met vriendelijke groeten,
Prof.dr.ir. Hubert Rampersad
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com