Duurzaam bestuur is essentieel voor de toekomst van Suriname en de wereld, zegt prof. dr. ir. Hubert Rampersad aan GFC Nieuws.
Volgens hem draait effectief bestuur niet alleen om regels en voorschriften, maar vooral om persoonlijke integriteit, empathie en fatsoen.
Deze waarden zijn volgens Rampersad onmisbaar voor het creëren van een duurzame ethische cultuur.
In zijn nieuwste boek, “Purpose-Driven Sustainable Governance: Cultivating a Purposeful and Sustainable Ethical Culture”, biedt de professor een praktisch model voor organisaties om ethische principes centraal te stellen.
Hij legt uit dat persoonlijke integriteit aan de basis ligt van goed leiderschap. “Hoe groter de persoonlijke integriteit van een individu, hoe empathischer en verantwoordelijker iemand handelt.”
Volgens Rampersad kampt Suriname met een gebrek aan integriteit, wat de weg vrijmaakt voor corruptie.
Hoewel organisaties zoals Staatsolie en overheidsinstanties governance codes hebben ingevoerd, leiden deze volgens hem vaak juist tot meer problemen.
“Zonder transparantie en een ethische cultuur bieden regels slechts een schijn van controle en versterken ze corruptie,” waarschuwt hij.
Zijn boek biedt een ander perspectief door te focussen op cultuurverandering binnen organisaties. In plaats van puur op regels te vertrouwen, pleit hij voor waarden zoals vertrouwen, transparantie en ethisch leiderschap.
Dit raamwerk combineert persoonlijke en bedrijfsethiek tot een samenhangend model dat kan helpen om de uitdagingen in Suriname aan te pakken.
Rampersad benadrukt dat Suriname een unieke kans heeft om ethisch bestuur duurzaam te verankeren. “Dit model biedt een duidelijke route naar een eerlijkere en transparantere samenleving, iets wat ons land al decennia ontbeert,” besluit hij.
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com