‘Houdt nazi’s bij ons uit de buurt’: extreemrechts bij de synagoge op Jom Kippoer ‘geen goed idee’

Joden in Zweden zijn woedend omdat een groep neonazi’s toestemming heeft gekregen vlakbij een synagoge te demonstreren. Zij willen dat de politie hier een stokje voor steekt.

De joden vinden het niet kunnen dat de Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), een extreemrechtse neonazistische organisatie, uitgerekend op Jom Kippoer in de buurt van de synagoge mag marcheren.

Jom ha-Kippoeriem, Dag van de Vergevingen, is voor joden de belangrijkste en heiligste dag. Veel joden, die normaliter niet naar de synagoge gaan, zullen er die dag wel zijn, zegt Aron Verständig.

Hij is voorzitter van de Officiële Raad van Zweeds-Joodse Gemeenschappen. Samen met Allan Stutzinky, voorzitter van de Joodse Gemeenschap in Gothenburg, schreef hij een opiniestuk in het Zweedse dagblad Svenska Dagbladet.

Behalve het veiligheidsaspect, schrijven zij, roept dit ook herinneringen op aan de Duitse nazi’s die op deze dag “hun verschrikkelijke wreedheden uit te voeren”.

Meer nieuws

Man steelt biggetjes uit stal

De politie van Lelydorp heeft de 45-jarige Poniran M. aangehouden voor diefstal van een aantal biggetjes uit een stal aan de Tawajariweg. Na aangifte van…

Scroll Up