GFC NIEUWSREDACTIE- Indien de regering binnen de gestelde termijn van 14 dagen niet positief reageert op de eisen van de landsdienaren, zijn de consequenties volledig voor rekening van de regering, met name, de president.
Dat staat in een brief van Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO) in Suriname, aan president Chandrikapersad Santokhi.
Hieronder de brief:
Geachte president,
Hierbij wenst ondergetekende Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale Landsdienaren Organisaties, de CLO, het volgende onder uw aandacht te brengen.
Via de media hebben wij vernomen dat de regering onderhandelingen voert met een vertegenwoordiging van Vakorganisaties, met betrekking tot de primaire arbeidsvoorwaarden der landsdienaren. Conform het Staatsbesluit van 06 december 1990 worden die onderhandelingen tussen het O.O en de CLO gevoerd.
Sterker nog is via de media bekend gemaakt dat het onderhandelingsorgaan van de overheid met een vermeende vertegenwoordiging van de CLO en anderen een akkoord hebben bereikt, ten aanzien van 17% loonsverhoging voor de landsdienaren, waarbij groepen landsdienaren, in deze de ziekenhuizen zijn uitgesloten.
Het wettig bestuur van de CLO heeft echter nimmer een uitnodiging gehad van de regering om zaken de ambtenaren regarderende te bespreken en is niet op de hoogte van de besluiten behorende bij deze onderhandelingen.
De landsdienaren verenigd in de Centrale Landsdienaren Organisaties hebben derhalve ernstig bezwaar tegen deze gang van zaken en roepen de regering, met name de president en de viceprecident op om deze heilloze ondemocratische weg per direct te verlaten en te kiezen voor de weg van overleg, met de wettige vertegenwoordiging van de CLO.
Het wettig CLO-bestuur houdt u daarom de volgende zaken voor:
1. De landsdienaren, wijzen de groep waarmee het onderhandelingsorgaan van de regering onderhandelt, faliekant af.
2. De landsdienaren roepen de regering, met name de President, op om op zo kort mogelijk termijn met de wettelijke vertegenwoordiging van de CLO om de tafel te zitten.
3. De landsdienaren wijzen het door de regering opgedrongen 17% loonsverhoging af, anders dan wanneer het opgeteld wordt aan de verhogingen zoals overeengekomen met de Regering van de Republiek Suriname.
4. Alle landsdienaren en de met hen gelijkgestelden vragen een aanpassing van het loon zoals aangegeven in de overeenkomst van 11 juni 2020 inhoudende dat per juli 2020 n.l. de inpassing van de T.W.K. en daarop 25 % zou worden uitgevoerd.
5. Verder blijkt dat de ambtenaren gedurende 20 maanden een twk op hun salaris hebben ontvangen en waarvan het pensioen van 10% is ingehouden, echter merken we dat deze inzet van de CLO de mensen bij hun pensioen wordt onthouden.
6. De landsdienaren geven de regering een ultimatum van 14 dagen om positief in te gaan op hun voorstel.
Indien de regering binnen de gestelde termijn van veertien (14) dagen niet positief reageert op de eisen van de landsdienaren, zijn de consequenties volledig voor rekening van de regering, met name, de president.
Wij wijzen u er verder op dat de landsdienaren nimmer zullen accepteren dat met hun belangen wordt gesold.
Rekenend op een positieve reactie uwerzijds, verblijven wij.
Ronald Hooghart
Voorzitter (CLO)
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com