Nederland kampt momenteel met een ernstige krapte op de arbeidsmarkt. Medio 2024 zijn er ongeveer 409.000 openstaande vacatures(CBS), wat een blijvend probleem in het evenwicht tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt weerspiegelt.
Deze tekorten zijn het meest voelbaar in sectoren zoals technologie, gezondheidszorg, technische beroepen, logistiek en transport, en klantenservice en horeca.
Volgens GFC Nieuws- analist R. Pinas is het daarom tijd dat de Surinaamse regering afspraken maakt met Nederland om zo een wederzijdse win-winsituatie te creëren.
De observator stelt voor dat er met medewerking van de Europese Unie een dispensatieregeling wordt ingevoerd die Surinaamse werklozen in staat stelt om ten minste zes maanden per jaar in Nederland te werken.
Dit plan zou niet alleen de financiële situatie van veel Surinamers kunnen verbeteren, maar ook de tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen verlichten.
Sectoren met hoge vraag
Technologie
Er is een sterke vraag naar IT-professionals, waaronder experts in softwareontwikkeling, data-analyse, cyberbeveiliging en cloud computing.
Gezondheidszorg
De behoefte aan zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen, artsen en specialisten, blijft hoog door de vergrijzende bevolking en toenemende zorgbehoeften.
Technische beroepen
Vakmensen in de bouw, loodgieterswerk en elektrotechniek zijn zeer gewild.
Logistiek en transport
Nederland, als belangrijk logistiek knooppunt, zoekt dringend chauffeurs, magazijnmedewerkers en logistiek managers.
Klantenservice en horeca
Met het herstel van het toerisme is er een groeiende vraag naar personeel in de horeca en klantenservice.
De analist wijst in gesprek met GFC Nieuws erop dat haast elke Surinamer wel tijdelijk kan verblijven bij familie of kennissen in Nederland, waardoor de verblijfskosten laag blijven.
“Met het versoepelen van de regels zouden veel Surinamers zichzelf financieel kunnen verbeteren en bovendien bij terugkeer de economie in Suriname kunnen stimuleren met hun verdiende euro’s,” aldus zijn prognose.
Dit zou niet alleen een oplossing bieden voor het arbeidstekort in Nederland, maar ook bijdragen aan de welvaart in Suriname.
Daarnaast wijst hij op het voordeel voor Nederlandse werkgevers: Surinamers spreken en schrijven Nederlands en hebben een goed begrip van de Nederlandse cultuur.
Dit maakt hen volgens de analist geschikter dan bijvoorbeeld personen met een asielstatus, die men met niet al te veel succes probeert in te zetten om de tekorten op te vullen.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com