‘Hondenspeeksel gevaarlijk voor de mens’

Jaarlijks raken 24.000 mensen besmet door een bacterie in het speeksel van een hond, soms met dodelijke afloop.

Guy Cornelis, emeritus microbiologie aan de universiteit van Namen, onderzoekt het gevaar van hondenspeeksel voor de volksgezondheid. Cornelis legt momenteel de laatste hand aan een studie, in opdracht van de Europese Unie, met de vraag welke hondenrassen met hun speeksel de mensen kunnen besmetten.

‘Het antwoord is simpel: we kunnen op dit moment geen enkel hondenras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden van besmetting’, zegt Cornelis.

‘In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond maar dodelijk voor de mens. Een hele vreemde bacterie’, zegt de professor. Soms is er geen besmetting bij contact tussen een hond en een mens, maar jaarlijks raken toch 24.000 mensen besmet.

Zo stierf een man uit Oostenrijk nadat hij zijn hond aan een handwonde had laten likken. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed een paar dagen later. Een vrouw uit Canada liet haar hond likken aan een wonde aan haar been, en raakte in coma. Toen ze wakker werd, waren haar ledematen geamputeerd.

Het is onduidelijk wie vatbaar is voor besmetting. ‘Het enige wat vaststaat, is dat mensen bij wie de milt is weggenomen, meer gevaar lopen op besmetting’, aldus Cornelis.

De symptomen van de besmetting zijn verwarrend voor een huisarts, omdat koorts, braakneigingen en een algemeen gevoel van misselijkheid erg op griep lijken. ‘Met die symptomen zal de arts je niet zo gauw naar het ziekenhuis sturen. Gebeurt dat wel, dan zal een bloedonderzoek de besmetting vaststellen. Maar vaak is het twee dagen wachten op de resultaten van het bloedonderzoek.’

De speekselbacterie werkt razendsnel, en sommige slachtoffers zijn drie dagen na de besmetting al overleden.

‘Nogmaals: niet ieder contact is besmettelijk en niet iedereen gaat eraan dood. Maar je neemt beter geen risico. Dus: als je een wond hebt, raak je beter geen hond aan. Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid want daar likt de hond geregeld aan.’

Delen:

Meer nieuws

Dronken bestuurder rijdt fietser dood

De 63-jarige fietser, Marlene Biharie, werd vanmorgen omstreeks 04.40 uur door een dronken autobestuurder doodgereden aan de Tourtonnelaan. Delen:

Delen:

Watersleuven Uitkijkpolder gerepareerd

Medewerkers van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de afgelopen dagen diverse zandwegen te Uitkijkpolder in het district Saramacca…

Delen:

200 betaalbare woningen voor Coronie

Tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Coronie zondag gaf voorzitter Desi Bouterse een uiteenzetting over de woningbouwprojecten van de regering. Delen:

Delen:

Chotkan bezoekt OWT&C Coronie

De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijay Chotkan, bracht afgelopen weekend een bezoek aan het personeel van de OWT&C Coronie. Delen:

Delen:

Ingezonden| Suriname kan nog welvarend worden

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) weet dat Suriname nog steeds rijk en welvarend kan worden, als de leidinggevenden ophouden om elk probleem als een…

Delen:

VHP’er Sanjay Jairam naar de NDP

NDP-voorzitter Desi Bouterse introduceerde de VHP’er Sanjay Jairam zaterdagavond als de nieuwe aanwinst van de partij. Delen:

Delen:

Waidoe officieel NDP’er

NDP-leider Desi Bouterse heeft het DNA-lid William Waidoe zaterdag tijdens een massameeting in Nickerie persoonlijk verwelkomd. Delen:

Delen:

Kookgasprijzen niet verhoogd

De Energiebedrijven Suriname (EBS) zegt in een persbericht dat de tarieven voor kookgas niet worden verhoogd. Delen:

Delen:

Decoratie Wijnaldum afgelast

Het Nationaal Informatie Instituut maakt in een bericht namens president Desiré Bouterse bekend dat de de decoratieplechtigheid van Georginio Wijnaldum geen voortgang zal vinden. Delen:

Delen:

Ontvluchte gedetineerde Ramesh Mohes gepakt

De ontvluchte gedetineerde Ramesh Mohes werd donderdagochtend door het opsporingsteam van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) aangehouden in een hotel te Paramaribo. Delen:

Delen:
Scroll Up