Hogere kosten voor water en energie zorgen voor minder inschrijvingen zwemles kinderen in Suriname

kind zwemmen

De kosten voor zwemlessen in Nederland zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, waardoor steeds meer Nederlandse kinderen zonder zwemdiploma blijven.

Ouders ervaren de zwemlessen als te duur en kiezen ervoor deze niet voort te zetten. Dit blijkt uit recent onderzoek waarin naar voren komt dat de financiële drempel voor veel gezinnen te hoog is.

De situatie in Suriname vertoont vergelijkbare problemen. Gregorey Doornkamp, lifeguard en eigenaar van Zwemschool Tukunari, meldt een afname in het aantal inschrijvingen voor zwemlessen.

De stijgende kosten van zwemfaciliteiten in Suriname zijn gedeeltelijk te wijten aan hogere tarieven voor water en energie, evenals aan de toegenomen prijs van chloor.

“Het is voor veel ouders vaak genoeg passen en meten,” legt Doornkamp uit aan GFC Nieuws.

Doornkamp merkt op dat sommige zweminstructeurs soms maar twee inschrijvingen per week of vier per maand ontvangen.

“Men ziet het belang van zwemmen wel in, maar kan het vaak niet permitteren,” aldus Doornkamp.

Hij benadrukt de noodzaak van verhoogde bewustwording, vooral gezien de drie tot vier verdrinkingsgevallen die elk weekend plaatsvinden.

Hij stelt voor dat bewustwording over het belang van zwemlessen begint op scholen en bij de betrokken ministeries.

“Leren zwemmen zou al op jonge leeftijd moeten beginnen, want het draagt bij aan de motorische ontwikkeling, veiligheid en zelfredzaamheid van elk kind,” stelt Doornkamp.

Foto ter illustratie.