Hoger salaris maakt Surinamers in Nederland niet automatisch rijk

euro geld

Veel Surinamers in eigen land geloven nog steeds dat wie in Nederland woont automatisch rijk is.

Dit idee leeft sterk bij familieleden in Suriname, die denken dat hun familieleden in Nederland een zorgeloos leven leiden vol financiële overvloed. De realiteit is echter anders.

Surinamers in Nederland hebben weliswaar meer kansen op werk en een stabiel inkomen dan in Suriname, maar daar tegenover staan ook hoge kosten, blijkt uit onderzoek van GFC Nieuws.

De huurprijzen in Nederland zijn torenhoog, boodschappen worden steeds duurder en energiekosten blijven stijgen.

In de grote steden liggen de huurprijzen doorgaans hoger; zo bedroeg de gemiddelde huurprijs in Amsterdam €27,57 per vierkante meter.

Daarnaast betalen werkende Nederlanders fors belasting, waardoor hun nettoloon vaak lager uitvalt dan gedacht.

“Veel mensen in Suriname denken dat we hier maar geld uit de lucht plukken,” vertelt Ashwin (42), een Surinaamse Nederlander die al twintig jaar in Rotterdam woont.

“Ik krijg bijna wekelijks verzoeken uit Suriname om geld over te maken, maar mensen beseffen niet dat ik hier ook moet vechten om rond te komen.”

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de meeste Surinaamse Nederlanders een modaal inkomen hebben, wat betekent dat ze genoeg verdienen om van te leven, maar niet per se rijk zijn.

Sparen is lastig en door de inflatie wordt de koopkracht steeds verder uitgehold.

Toch blijft het beeld bestaan dat Nederland een land is waar geld vanzelf stroomt. Dit zorgt soms voor scheve verwachtingen en spanningen binnen families.

De realiteit is dat hard werken en slim met geld omgaan ook in Nederland noodzakelijk is om financieel stabiel te blijven.