Door: Jennifer Atmo, redacteur GFC Nieuws en voorzitster KIVC
27 september 2023
Suriname en veiligheid voor Nederlanders
Suriname, met zijn overvloedige eco-toeristische mogelijkheden, is al decennia een geliefde bestemming voor vele Nederlanders, inclusief stagiairs die er altijd te vinden zijn. Gedeelde taal, aangenaam weer en de financiële voordelen van de euro trekken velen aan. Maar met deze populariteit komt ook de vraag naar veiligheid naar boven. Hoe veilig is Suriname eigenlijk voor Nederlanders?
De populariteit van Suriname onder Nederlanders
De interesse van Nederlanders in Suriname is duidelijk. Eco-toerisme biedt een ontsnapping uit de drukte, terwijl de gedeelde voertaal en aantrekkelijke weersomstandigheden bijdragen aan een gevoel van herkenning en comfort. Ook het financiële aspect speelt mee: ondanks stijgende prijzen voor de lokale bevolking kunnen Nederlanders met een Europees salaris comfortabel leven in Suriname.
Veiligheid: Wat zegt de Nederlandse overheid?
De Nederlandse rijksoverheid heeft Suriname op code geel geplaatst wat betreft veiligheid. Dit betekent dat de veiligheidssituatie verschilt van die in Nederland en dat waakzaamheid geboden is. In geval van nood is het raadzaam het alarmnummer 115 te bellen. En voor medische hulp kan je tegen betaling in euro’s vaak dezelfde dag bij een specialist in het ziekenhuis terecht, waarbij het academisch ziekenhuis aan de Flustraat in Paramaribo de enige is met een spoedeisende hulp post.
Vervoer en Verkeersveiligheid
Nederlanders die hun fietsgewoonte naar Suriname overbrengen, moeten extra voorzichtig zijn. Fietspaden ontbreken en de weg wordt gedeeld met autobestuurders. Daarnaast is het wegdek vaak van matige kwaliteit, wat leidt tot onverwachte manoeuvres van bestuurders die gaten proberen te vermijden. Het advies is om zoveel mogelijk taxi’s te nemen voor vervoer.
Criminaliteit in Suriname
Hoewel berovingen en inbraken regelmatig voorkomen, kunnen voorzorgsmaatregelen de risico’s beperken. Het is aan te raden om ’s avonds niet alleen op straat te zijn, zeker niet buiten drukke gebieden. Veel woningen in ‘welgestelde’ buurten zoals Mon Plaisir, Zorg en Hoop en Maretraite zijn aangesloten op alarminstallaties en particuliere beveiligingsdiensten. In sommige gevallen wordt zelfs 24/7 beveiliging ingeschakeld.
Veiligheid voor LGBT-personen
Suriname neemt plaats 39 in op de Equaldex Equality Index, wat betekent dat het land relatief progressief is in vergelijking met vele andere landen wat betreft LGBT-rechten. Echter, zoals in elk land, is het altijd goed om bewust te zijn van lokale gebruiken en attitudes.
Conclusie:
Suriname biedt vele kansen en ervaringen voor Nederlanders, maar veiligheidsbewustzijn blijft essentieel. Door zich goed te informeren en voorzorgsmaatregelen te nemen, kan men genieten van alles wat dit prachtige land te bieden heeft.