Klassieke muziek inzetten om misdaad te verminderen lijkt misschien vreemd, maar in steden als Los Angeles is het al met succes toegepast.
Op drukke plekken zoals metrostations wordt klassieke muziek, waaronder Mozart, gedraaid om de sfeer te kalmeren en kleine misdaden zoals vandalisme te ontmoedigen.
Deze strategie kan ook effectief zijn in Suriname, vooral in supermarkten, en andere drukbezochte openbare plekken in Paramaribo.
Het idee komt voort uit het “Mozart Effect”, een theorie die suggereerde dat het luisteren naar Mozart de hersenen positief beïnvloedt.
Hoewel de wetenschap heeft aangetoond dat het Mozart Effect waarschijnlijk geen langdurige cognitieve voordelen biedt, blijkt dat het afspelen van klassieke muziek wel een kalmerende werking kan hebben en de omgeving minder aantrekkelijk maakt voor ongewenst gedrag​
Onderzoek van Yale bevestigt dat het effect van klassieke muziek vooral te maken heeft met het creëren van een betere stemming en een meer ontspannen sfeer.
Toch wijzen voorbeelden uit Amerika erop dat het afspelen van klassieke muziek in openbare ruimtes, zoals metrostations in Los Angeles, daadwerkelijk kan bijdragen aan het verminderen van overlast.
In een Surinaamse context zou het afspelen van klassieke muziek op drukke plekken een positieve invloed kunnen hebben op de algehele sfeer en veiligheid.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com