Het vruchtenbos voor kindertehuizen, een project om dichter bij de natuur te komen

Vruchtenbos project

Het vruchtenbos project voor kindertehuizen in Suriname is een initiatief van Forest93 ambassadeur Christio Wijnhard.

Hij vertelt in een reactie tegenover GFC Nieuws dat ze al een paar jaren bezig zijn met “tiny food gardens for children homes,” waarbij tuinbakken aan kindertehuizen werden gegeven om groenten te verbouwen.

Wijnhard merkte dat er naast een tekort aan groenten ook een tekort aan fruit was. Hij constateerde dat fruit steeds duurder wordt, wat vooral kinderen in tehuizen treft.

Dit inspireerde hem om een project op te zetten waarbij kinderen zelf fruit kunnen verbouwen en zo dichter bij de natuur kunnen komen.

Het project is inmiddels gestart, ondanks de uitdagingen bij de fondsenwerving. Dankzij de steun van medeambassadeur Jean-Pierre Veira, die de opbrengsten van een Earth Hour expositie doneerde, kon het project van de grond komen.

De eerste vruchten zullen volgens hem over twee tot drie jaar geoogst kunnen worden. In de tussentijd zal de organisatie op zoek gaan naar verdere financiering.

Het doel is dat het fruit gratis beschikbaar wordt gesteld aan kinderen in de tehuizen. Ook is het de bedoeling dat meerdere generaties kunnen profiteren van dit onzelfzuchtige project.

Wijnhard hoopt dat bedrijven in de toekomst ook een bijdrage kunnen leveren aan de distributie en het onderhoud van het vruchtenbos.

Het vruchtenbos zal bestaan uit diverse fruitbomen zoals manja’s, citrusvruchten, zuurzak en pommerak, gecombineerd met medicinale kruiden en planten.

Hij ziet het bos ook als een educatieve plek voor scholen. Hij wil kinderen de ervaring bieden om vers fruit direct van de boom te eten, waardoor ze een sterke verbinding met de natuur krijgen.

“Een van de beste ervaringen die ik had, is toen ik terugkeerde naar Suriname en op een citrusplantage een grapefruit van de boom kon eten. Het was zo’n bijzondere ervaring. Normaal vind je grapefruit alleen in de supermarkt, maar nu was het direct van de boom. Het was een zonnige dag, maar de vrucht was koel en verfrissend.”

“Zulke ervaringen wil ik andere mensen, vooral kinderen, bieden, zodat ze dichter bij de natuur komen te staan. Onze ontwikkeling verwijdert ons steeds verder van de natuur, wat eigenlijk een onlogische stap is.

Wij zijn de natuur. Dus waarom distantiëren we ons van wat we zijn? Dit project is niet alleen bedoeld om fruitzekerheid voor kwetsbare kinderen te garanderen, maar ook om terug te gaan naar de natuur.”

Het project wordt ook ondersteund door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “Het is mijn grootste wens dat we in elke windrichting (Noord, Zuid, Oost, West) in groot Paramaribo een vruchtenbos hebben, zodat kindertehuizen in die gebieden van vers fruit voorzien kunnen worden”, aldus de Forest93 ambassadeur.

Het overschot aan fruit mogen kindertehuizen op een gegeven moment verkopen, zodat ze extra inkomsten kunnen genereren.