Het raadsel van de verdwenen bauxietinkomsten in Suriname

bauxiet

OPINIE – In 2012, onder de regering van Desi Bouterse in Suriname, hadden we het voorrecht om te beschikken over aanzienlijke bauxietinkomsten, waarmee een monetaire reserve werd opgebouwd.

Het leek een veelbelovende periode te zijn voor ons land, maar helaas begonnen de inkomsten van bauxiet vanaf 2014 gestaag te verdwijnen, met verstrekkende gevolgen voor de economie en het welzijn van de Surinaamse bevolking.

Een cruciale vraag die velen van ons zich nu stellen, is waar deze voormalige bauxietinkomsten zijn gebleven. Wat is er gebeurd met de opbrengsten die ooit de financiële toekomst van ons land leken te verzekeren?

Onder het bewind van Bouterse werden twee grote bruggen gebouwd, gefinancierd met de bauxietinkomsten. Maar de vraag blijft hangen: wegen deze bruggen op tegen de verdwenen inkomsten en de economische moeilijkheden die we nu ervaren?

Nog verontrustender is de kwestie van onze vorderingsrechten uit de royalty’s van IAM GOLD en de dividenduitkeringen van Staatsolie, die naar verluidt ruim $1.5 miljard zouden moeten bedragen. Waar zijn deze aanzienlijke financiële middelen gebleven?

Het is van groot belang dat de Surinaamse bevolking antwoorden krijgt op deze vragen, aangezien deze fondsen cruciaal zijn voor onze nationale ontwikkeling.

Daarnaast willen we de vergelijking maken tussen het financiële erfgoed dat president Ronald Venetiaan heeft achtergelaten en wat president Bouterse voor de huidige president Chan Santokhi heeft achtergelaten.

Het is een feit dat de financiële erfenis van president Venetiaan aanzienlijk verschilt van wat we nu ervaren, en het is aan ons als burgers om deze feiten te onderzoeken en ons eigen oordeel te vellen.

De tijd is gekomen voor transparantie en verantwoording. De Surinaamse bevolking verdient antwoorden over waar hun financiële middelen zijn gebleven en hoe we onze economische stabiliteit kunnen herstellen. Het is onze plicht als burgers om te blijven vragen en streven naar een betere toekomst voor ons land.

H. Smeltz

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud