De invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW) per 1 mei 2025 heeft inmiddels veel maatschappelijke onrust veroorzaakt.
Dit is niet geheel onverwacht aangezien het proces van goedkeuring en de manier waarop het wetboek is behandeld vanaf het begin volkomen onzorgvuldig leek.
Het wetsvoorstel dat maar liefst 6500 artikelen beslaat, werd op een manier gepresenteerd die niet alleen weinig ruimte liet voor zorgvuldige overwegingen, maar ook de basisprincipes van democratisch debat en voorbereiding in gevaar bracht.
Het is zorgwekkend dat zo’n omvangrijk wetsvoorstel in één vergadering werd besproken waarbij elk parlementslid slechts één uur kreeg om vragen te stellen.
Hoe kan een gedegen beoordeling plaatsvinden van een wet die zoveel gebieden van het burgerlijk recht raakt, van alimentatierechten tot het recht op naam, afstamming en adoptie, zonder dat er voldoende tijd wordt genomen voor discussie?
Dit gebrek aan voorbereiding weerspiegelt een verontrustende neiging van de regering om zaken haastig door te drukken, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen voor de samenleving.
De maatschappelijke weerstand is duidelijk, vooral in gebieden zoals Para waar bewoners vrezen dat het NBW hen zal benadelen, vooral met betrekking tot eigendomsrechten en de bescherming van boedelplantages.
Het is begrijpelijk dat de inwoners van Para zich zorgen maken, vooral omdat het wetboek mogelijk juridische mazen biedt die misbruikt kunnen worden ten koste van hun rechten.
De angst dat de overheid zich te veel zal bemoeien met privébezit, wordt niet onterecht gevoeld, gezien de onduidelijkheden die het NBW met zich meebrengt.
Dit wetboek roept vragen op over de effectiviteit en verantwoordelijkheid van de wetgevingsprocessen.
Het gebrek aan een zorgvuldige en transparante behandeling roept twijfels op over de bereidheid van de regering om daadwerkelijk naar de zorgen van de bevolking te luisteren en hen de ruimte te geven om hun rechten te beschermen.
In plaats van haasten en doordrukken, zou het veel verstandiger zijn geweest om het wetboek grondiger te bestuderen, te herzien en goed af te stemmen met de samenleving zodat de negatieve gevolgen voor de burgers zoveel mogelijk worden beperkt.
C. Halfhuid

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct een WhatsApp-bericht versturen.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud