OPINIE – Zaterdagavond stond een spoedvergadering gepland om de noodsituatie in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te bespreken.
Drie pasgeboren baby’s zijn binnen enkele dagen overleden als gevolg van een zorgwekkende situatie op de Neonatale en Pediatrische Intensive Care Units (NICU en PICU). Dit is een alarmerend signaal dat de gezondheidszorg in Suriname op instorten staat.
De tragische sterfgevallen zijn het directe gevolg van een schrijnend tekort aan gekwalificeerd personeel in het AZP.
Hierdoor kunnen de standaard behandelprotocollen, die essentieel zijn voor de zorg en het overleven van kwetsbare baby’s, niet langer worden gevolgd.
Dit tekort is een symptoom van een dieperliggend probleem: het structurele falen van het gezondheidssysteem in Suriname om te voorzien in de basisbehoeften van de bevolking.
Het feit dat er pas nu alarm wordt geslagen, roept serieuze vragen op over het gebrek aan proactieve maatregelen. Hoeveel levens moeten er nog verloren gaan voordat er daadwerkelijk wordt ingegrepen?
Deze crisis is niet van de ene op de andere dag ontstaan; het is het resultaat van jarenlange verwaarlozing, mismanagement en gebrek aan investeringen in de zorg.
Wat als de spoedvergadering geen concrete oplossingen oplevert? Wat als de verantwoordelijken opnieuw achteroverleunen, hopend dat de storm vanzelf overwaait? Dan zullen we moeten vrezen voor nog meer onnodige doden.
Het AZP heeft niet alleen de alarmbellen geluid, het heeft ons wakker geschud voor de harde realiteit dat onze gezondheidszorg in kritieke toestand verkeert.
De tijd voor woorden is voorbij; het is tijd voor onmiddellijke actie. De bevolking heeft recht op adequate zorg, en het is de plicht van de regering om die zorg te garanderen.
Er moet veel meer gebeuren dan enkel discussiëren; er moeten concrete stappen worden gezet om het personeelstekort aan te pakken, de protocollen te herstellen en het vertrouwen in het gezondheidssysteem te herwinnen.
Het leven van onze pasgeborenen hangt aan een zijden draad, en elke minuut telt.
H. Smeltz
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud