OPINIE – Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft recentelijk een belangrijke stap gezet in de strijd tegen corruptie binnen de gronduitgifte.
Op 9 februari zijn grondaanvragen en toewijzingsbeschikkingen openbaar gemaakt op de website van het ministerie, in overeenstemming met de voorschriften van de Anticorruptiewet artikel 20.
Deze publicaties zijn nu toegankelijk onder de sectie “Documenten” op de ministeriële website. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, is het belangrijk om te erkennen dat deze actie lang op zich heeft laten wachten.
In oktober 2017 werd de Anticorruptiewet aangenomen, met als voornaamste doel de invoering van nieuwe regels met betrekking tot gronduitgifte, met als ultiem doel de corruptie binnen dit domein aan te pakken.
Centraal in deze wet staat de verplichting tot openbaarmaking van alle grondaanvragen en toewijzingsbeschikkingen. Het is teleurstellend om te constateren dat, ondanks het belang van deze maatregel, autoriteiten sinds 2017 hebben nagelaten hieraan te voldoen.
Het is cruciaal om de achterliggende redenen van deze nalatigheid te onderzoeken. Waarom duurde het zo lang voordat het ministerie daadwerkelijk tot actie overging? Was het een kwestie van onwil, bureaucratische hindernissen of mogelijk zelfs belangenconflicten?
Deze vragen verdienen serieuze aandacht en moeten worden beantwoord om de geloofwaardigheid van de overheid te herstellen en het vertrouwen van het publiek in de integriteit van het gronduitgifteproces te herwinnen.
Het is niet genoeg om slechts te voldoen aan de wettelijke vereisten; er moet een cultuur van transparantie, verantwoording en integriteit worden gecreëerd en gehandhaafd binnen alle aspecten van het overheidsbeleid, met name op gebieden waar belangenconflicten en machtsmisbruik een reëel risico vormen.
Hoewel het toejuichen van de recente actie van het Ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer een goed begin is, moet dit worden beschouwd als een eerste stap op een lange weg naar echte transparantie en integriteit binnen de gronduitgifte.
Het publiek verdient niets minder dan een eerlijk en transparant beleid op dit gebied, en het is aan de autoriteiten om ervoor te zorgen dat dit wordt gerealiseerd.
N. Mohari
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud