OPINIE- De president van Suriname, na een overleg met premier Mark Rutte, hoopt op een herstelbetaling van 200 miljoen euro van Nederland.
Deze betaling is bedoeld als compensatie voor de nazaten van de slaven, een gebaar ter erkenning van de pijn en het leed dat hun voorouders hebben ondergaan tijdens de slavernijperiode.
Als Suriname het geld ontvangt, moet het voornamelijk worden aangewend voor het bedoelde doel. Er bestaat de vrees dat de middelen oneigenlijk gebruikt kunnen worden, gezien de politieke cultuur in het land waarbij eigenbelang soms boven dat van de bevolking lijkt te staan.
Het is daarom van belang om te waarborgen dat het geld niet voor andere doeleinden wordt ingezet.
Er moeten geen projecten worden uitgevoerd die gericht zijn op het persoonlijk profiteren van deze middelen. Het is cruciaal dat de focus ligt op de verbetering van de levensomstandigheden van de nazaten van slaven en de brede Surinaamse bevolking.
Het verbeteren van onderwijs, gezondheidszorg, en het aanpakken van sociale ongelijkheden zouden enkele voorbeelden kunnen zijn van waar de middelen naartoe moeten vloeien.
Of en wanneer de herstelbetaling daadwerkelijk zal plaatsvinden, is nog onzeker. Maar het gesprek tussen de president van Suriname en premier Rutte suggereert een positieve stap in deze richting.
Het is een symbolische erkenning van de historische schade en een kans voor Suriname om aan een betere toekomst te bouwen.
Q.C.
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com