Suriname verkeert opnieuw in een discussie over de naamgeving van de Desiré Delano Bouterse Highway.
Drie mensenrechtenorganisaties pleiten ervoor deze naam te veranderen, gezien de prominente rol van Bouterse in de Decembermoorden van 1982.
Hoewel de pijn van nabestaanden begrijpelijk is, moeten we ons afvragen of dit symbolische gebaar een oplossing biedt voor de diepere problemen van ons land.
Wat gebeurt er als na de verkiezingen van mei 2025 wederom een regering aantreedt onder leiding van de partij van Bouterse, de NDP? Het is aannemelijk dat de naam van de snelweg dan weer gewijzigd zal worden.
Hoe ver willen we gaan in deze cyclus van politiek gemotiveerde hernoemingen? Dit soort acties lijkt eerder gericht op het tevredenstellen van een specifieke groep dan op het bieden van duurzame oplossingen.
De discussie rondom de snelwegnaam gaat voorbij aan het bredere perspectief.
Als we dan toch alles willen verwijderen wat met Bouterse te maken heeft, moeten we ook praten over de bruggen die onder zijn regering zijn gebouwd, de diverse woonhuizen in volksbuurten, het moderne ziekenhuis in Wanica, de ontwikkeling van Staatsolie en overig infrastructuur.
Is het logisch om enkel selectief bepaalde aspecten van zijn leiderschap te veroordelen, terwijl we andere resultaten blijven gebruiken?
Het is belangrijk om te erkennen wat er is gebeurd, inclusief de rol van personen als Bouterse, zonder sentimentele of politiek gemotiveerde beslissingen te nemen die voorbijgaan aan het werkelijke leed van de nabestaanden.
Wat Suriname werkelijk nodig heeft, is een focus op gerechtigheid die verder reikt dan symbolen. Waarom blijft de uitvoering van cruciale vonnissen, zoals die in de Moiwana-, Saamaka- en Kaliña en Lokono-zaken, uit?
Deze vonnissen vertegenwoordigen niet alleen gerechtigheid voor specifieke gemeenschappen, maar ook een kans voor Suriname om zijn rechtsstaat te versterken en internationale verplichtingen na te komen.
Selectieve verontwaardiging, waarbij sommige groepen wel aandacht krijgen en andere niet, ondermijnt onze collectieve strijd voor rechtvaardigheid en gelijkheid.
In plaats van bekrompen te denken, zouden we onze energie moeten richten op de echte problemen van Suriname. Het land kampt met ernstige uitdagingen: armoede, corruptie, criminaliteit en een gebrek aan gerechtigheid.
Deze problemen verdienen de volledige aandacht van de regering en de president, in plaats van symbolische gebaren die weinig bijdragen aan de verbetering van het leven van gewone burgers.
Echte gerechtigheid in de Decembermoorden-zaak zou betekenen dat alle voortvluchtigen worden opgespoord en hun straf uitzitten, ongeacht hun status.
Het hernoemen van een snelweg draagt niets bij aan het opsporen van deze veroordeelden of het genezen van de diepe wonden die de moorden hebben veroorzaakt.
Wat nodig is, is een transparante en effectieve uitvoering van de rechterlijke uitspraken, zodat het vertrouwen in onze rechtsstaat wordt hersteld.
De geschiedenis van Suriname kent talloze voorbeelden van onrecht en schendingen van mensenrechten, van de slavernijperiode tot de Binnenlandse Oorlog. Martelingen, massamoorden en structurele onderdrukking hebben diepe wonden achtergelaten.
Maar als we besluiten om alles wat doet denken aan een pijnlijke periode in onze geschiedenis te hernoemen of te verwijderen, lopen we het risico op geschiedvervalsing.
De nabestaanden van de Decembermoorden verdienen erkenning, net als de slachtoffers van Moiwana en andere tragedies.
Maar echte gerechtigheid betekent niet alleen namen veranderen of standbeelden verplaatsen. Het betekent actie ondernemen die ervoor zorgt dat dergelijke tragedies nooit meer plaatsvinden, en dat iedereen – ongeacht afkomst, status of politieke voorkeur – gelijk is onder de wet.
Symboliek kan een krachtige boodschap zijn, maar het mag nooit een vervanging worden voor daadwerkelijke gerechtigheid.
Suriname moet een keuze maken: blijven we steken in oppervlakkige gebaren, of pakken we de kernproblemen aan die ons als land blijven verdelen? De keuze is aan ons.
Sheila Mijnals
UMA Legal Aid & Marketing
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud