Hering dringt aan: Stop de rookplaag op Surinaamse wegen

uitlaatgassen vervuiling rook

De straten van Suriname worden geteisterd door een verstikkende plaag. Sommige bromfietsers, autorijders en vrachtwagenchauffeurs met slecht afgestelde motoren maken zich niet druk over de extreme donkere rookpluimen die zij achterlaten.

Ze laten een verstikkende sluier van uitlaatgassen achter die de lucht verduistert. Hun motoren hoesten witte en donkergekleurde rookpluimen op die zo dicht zijn dat ze een ondoorzichtige mist vormen.

Alles achter deze voertuigen verdwijnt in een wolk van rook. Het is een beeld alsof de voertuigen niet enkel de weg gebruiken, maar deze letterlijk markeren met een spoor van rook, waarbij ze de omgeving in een giftige walm hullen.

Dit beeld is niet alleen alarmerend frequent, maar het is ook de trieste norm geworden. De dikke wolken van uitlaatgassen hullen hele straten in een verstikkende deken van rook, zonder enige vorm van overheidsinterventie.

Tot op heden heeft geen enkele Surinaamse minister of parlementariër zich uitgesproken tegen deze ongezonde praktijken, noch hebben zij voorstellen gedaan om dit toenemende probleem aan te pakken.

Het is een schrijnend gebrek aan actie. Entrepreneur en weldoener Geor Hering zegt in een interview met GFC Nieuws dat het schandalig is dat deze ziekmakende vervuilers vrij spel hebben. De politie moet hen onmiddellijk van de weg halen”, vindt hij.

De gevolgen van deze luchtvervuiling zijn niet te onderschatten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoren de uitlaatgassen tot de grootste milieu- gezondheidsrisico’s.

Ze bevatten een cocktail van meer dan 250 schadelijke chemicaliën, inclusief kankerverwekkende stoffen.

Blootstelling kan leiden tot chronische ademhalingsziekten, hartkwalen, een verminderde longfunctie en vroegtijdige dood. Het is een sluipende crisis die ongezien de gezondheid van hele gemeenschappen torpedeert.

“De extreme rook die de straten vult, is meer dan een hinder; het is een directe aanval op de gezondheid van elkeen in Suriname en op het milieu waarin we leven. Het is een grof schandaal dat de overheid niet ingrijpt en deze extreme luchtvervuilers hard aanpakt”, aldus Hering.